България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Избори 2 в 1: Столичани от "Изгрев" гласуват и на референдум на 4 април

Една година подготвяхме въпросите и внесохме искането в Столичната община, заяви кметът Делян Георгиев

19.01.2021 | 08:22 Редактор: Радостина Димитрова

На 4 април ще се проведат парламентарни избори, но столичаните от район "Изгрев" ще гласуват и на референдум. За какво ще бъде той и кой го организира?

"Това е мое предизборно обещание. Референдумът е за 10-годишен мораториум на строежите в "Изгрев". Една година подготвяхме въпросите и в петък внесохме искането в Столичната община. Нека чуем какво мислят хората по тези важни за нашата община въпроси", заяви кметът на района д-р Делян Георгиев в студиото на "България сутрин".

"Референдумът, проведен с изборите, ще покаже с точност какво мислят хората. Моето мнение е, че хората са поляризирани", посочи д-р Георгиев.

По думите му една от мерките за решаване на проблема с паркоместата е изграждане на нови общински паркинги

За прекомерното застрояване на квартала той обясни, че вече е спрял 7 неприемливи строежа, но това е временно решение. А според него район "Изгрев" все още прилича на "джунгла".

"Работим ежедневно, все още резултатът е незадоволителен. По зелената система не е работено 30 години", отбеляза Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че чака с нетърпение окончателната форма на бюджета на Столичната община, за да види с какъв ресурс ще разполага "Изгрев".

"Постигнахме много, тази година ще започнем и проектиране на нова детска градина с ясла. По този начин ще разкрием 500 нови места и ще успеем да се справим на 90% с проблема с неприетите деца, ако се изпълни проектът", каза кметът и посочи, че в края на мандата му трябва да има и три разширени детски градини.

Кметът на "Изгрев" сподели още, че лекарската професия му липсва.

"Един лекар остава лекар за цял живот, липсва ми Спешната помощ. Считам, че гражданите ни са обхванати добре от здравната система - имаме ДКЦ, болница наблизо", обясни той и добави, че по отношение на ваксинирането жителите на "Изгрев" не се нуждаят от допълнителна информационна кампания, защото са изключително интелигентни, което превръща и района в уникален и труден за работа.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК