България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

СДС няма да се яви самостоятелно на изборите, първата опция е ГЕРБ

"Разслоението на десницата не е произлязло от нас", категоричен бе Румен Христов

18.01.2021 | 09:05 Редактор: Ивет Арабова

Датата на изборите остава 4 април, въпреки че тя съвпада с католическия Великден. Ще откаже ли Ковид-19 от гласуване десния избирател?

"Всички знаехме кога свършва мандатът на НС и трябваше да се подготвим. Изваждат се мотиви от рода на това, че кампанията ще се провежда в студено време. Предишните избори се проведоха в същия период на време от годината", каза председателят на СДС Румен Христов в ефира на "България сутрин".

По думите му извънпарламентарните протестърски формации не са готови за избори.

"Старата десница има почитатели в католическата общност. Надяваме се те да бъдат активни. Когато има такъв празник, в съчетание с Ковид криза, вероятно част от тези хора няма да отидат да гласуват. СДС няма да се яви самостоятелно - решихме да бъдем рационални, а не емоционални, за да мобилизираме десния вот", обяви Христов.

Той добави, че с ГЕРБ са имали принципно съгласие, ако се представят успешно на евроизборите и на местните, да извървят пътя на пълен цикъл от избори. И бе категоричен, че първата им опция за коалиция на изборите е именно ГЕРБ, тъй като са в едно политическо семейство.

"Говорим за принципна и осъзната коалиция, а не конюнктурна. В "Демократична България" има една дясна организация - ДСБ, ние сме имали заедно своя път на развитие. За да не сме заедно от евроизборите насам, вината не е в СДС. Разслоението на десницата не е произлязло от СДС, ние никога нищо не сме напускали", подчерта лидерът на СДС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Христов отбеляза, че вероятно ще се наложи да се правят компромиси след изборите, но е важно реформите да се развиват, икономиката да върви, да се повишават доходите.

"Тези, с които не можем да водим преговори, са БСП и нейните производни - формацията на Мая Манолова, АБВ, "Възраждане". С останалите партии е въпрос на напасване на програми. За това, че протестърските формации са в недобро състояние, не е виновен Избирателният кодекс и този, който ще проведе изборите. В секциите има представители на всички политически формации, които в момента са в парламента, няма проблем да има и видеонаблюдение. Но наблюдението на толкова чифта очи е достатъчно", посочи Румен Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 3 години
СДС,е кило катран във всяка каца с мед. Днес,съюзът представлява един изтощен старец,,който едва уцелва тоалетна чиния,решавайки да отиде по малка нужда.Точно този съюз,постави началото на тоталното ограбване на държавата ни. Тази абревиатура,трябва да бъде забравена веднаж за винаги! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Хан крум
преди 3 години
Ще се яви но ще гледат парламента през крив макарон Трябва им локомотив да ги вкара Сигнализирай за неуместен коментар