България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рекордният бюджет на София: Повече детски градини и борба с трафика

"Целим завършването на втория и третия градски ринг", каза Георги Георгиев

18.01.2021 | 08:40 Редактор: Искра Ангелова

София с рекорден бюджет за 2021 г. - 1, 88 млрд. лв., което е с близо 200 млн. лева повече спрямо предходната кризисна година.

"По-големият бюджет е резултат от добре свършената работа, защото увеличението се дължи на повече привлечени пари от държавата чрез делегирани дейности. Както и привлечени повече пари от европроекти, благодарение на успешната работа на общината. На трето място очакваме ръст по отношение на сделките с недвижими имоти", каза председателят на Комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет Георги Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че приоритет е изграждането на нова инфраструктура.

"Целим завършването на втория и третия градски ринг. Това са пробиви в града, чрез които ще се облекчи значително трафика. Ще имаме нова транспортна схема на града, планираме с 1/3 да спадне трафикът, който минава през центъра", допълни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът коментира, че са предвидени 140 млн. за нови стратегически обекти.

"Детските градини са приоритет, който е изключително належащ. Беше приета програма за справяне с проблема в рамките на 2 години и половина - три. Предвижда се да няма дете между 3 и 6 години, за което да няма място в детските градини. За тази година има 66 млн. за инвестиции в 45 сгради. Това означава изграждане на допълнителни сгради, където има детски градини или нови детски градини. Предвидени са пари и за проектиране", добави той.

Георгиев посочи, че когато говорим за парите за екология, не трябва да гледаме само 200-те млн. в бюджета, от които 170 са за метрото.

"За тази година планираме закупуване на над 180 нови трамваи, тролеи и електробуси. Парите за екология се приемат през месец декември в документа "План-сметка". Там се предвиждат парите за почистване, които са с 25% повече от миналата година. Те са за изминаване на улици, площади. Така борим праховото замърсяване", каза председателят на Комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК