България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Ваксините не са опасни за живота, здравето и красотата на пациентите

Реакциите при хората с филъри са редки и самоограничаващи се, обясни д-р Йордан Йорданов

18.01.2021 | 07:55 Редактор: Тодор Петров

В България няма данни колко жени и мъже са се подложили на естетични промени. Оказва се обаче, че ваксината на Moderna засяга точно хората с филъри. За това предупреждава както самият производител, така и Американската агенция по лекарствата и храните.

"Такива късни възпалителни реакции при поставяне на филъри са много редки и не са нещо ексклузивно. Наблюдавани са и при други ваксини. Ваксината не представлява опасност за живота, здравето и красотата на пациентите", увери специалистът по пластично-възстановителна и естетична хирургия д-р Йордан Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че са били уведомени за реакциите още на 26 декември, тъй като в САЩ ваксината беше разрешена на 18 декември. Проведеното проучване и резултатите от него са били сведени до знанието на всички лекари. В хода на това проучване са обхванати пациенти с поставени филъри в лицето. Три жени са дали реакция, като при една от тях самата тя е посочила, че такава реакция е последвала и при противогрипна ваксина, обясни д-р Йорданов.

"Ваксината може да е повод за това нещо. Поставяйки ваксината, ние стимулираме имунната система и я караме да разпознава нещо, което е опасно за нас. Имунната система добива по-висока реактивност и реагира срещу всичко, което е чуждо в нашето тяло. Това не зависи толкова от вида на ваксината, а от факта, че имунната ни система е стимулирана", поясни специалистът.

По думите му обикновено се усеща дискомфорт, лек оток, чувство на уплътняване на мястото, където е поставен филърът. Реакциите идвали обикновено седмици след поставянето на филъра. Най-често състоянието е самоогриначаващо се и преминавало за 3-4 дни.

"Обикновено тези реакции са бързопреходни и не изискват особено лечение. В проучването на Moderna e описанo, че са минали с противовъзпалителна и противоалергична терапия. Това е реакция, която е проява на локална свръхчувствителност", каза още д-р Йорданов. 

От вида, качеството, количеството, стерилността и зоната на поставяне на филъра зависи как ще реагира тялото ни, подчерта той.

Специалистът по естетична хирургия смята, че тепърва ще започнем да наблюдаваме пациенти, които ще дават локална реакция и трябва да сме подготвени. 

"Нито ваксинацията трябва да се отлага, нито хората трябва да спират да си слагат филъри, защото ще бъдат ваксинирани - двете неща могат да вървят успоредно. Ако се обмисля една ваксинация, то е добре да отложат поставянето на филъра от 2 до 4 седмици, аз казвам месец", посочи д-р Йорданов. 

А за финал на разговора отбеляза, че заради носенето на маски най-много са пациентите, които отиват за повдигане на вежди и корекция на увиснали клепачи - видимите части от лицето.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години