България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Златен ритон" - за документалното и анимационното кино онлайн

25-ото издание на фестивала се отрива тази вечер

04.12.2020 | 10:00 Редактор: Радостина Димитрова

25-ото издание на фестивала за документално и анимационно кино "Златен ритон" се открива тази вечер. За първи път събитието ще се проведе изцяло онлайн и ще бъде безплатно. Така се съхранява връзката между българското кино и зрителя, въпреки ограничителните мерки и пандемията. Това казват организаторите от Националния филмов център.

Отвъд технологичните ограничения за правене на филми, е бродираната анимация на Радостина Нейкова. Тя показва нагледно, че анимация може да се прави от всичко. Казва, че всяко нещо може да оживее и да се одушеви, само трябва да имаш идея и послание.

"Този път филмът е за деца. И според мен децата трябва да видят, че има друг вид кино и друг вид изкуство, освен 3Д, което те гледат постоянно. Всъщност бродираната анимация ги връща по някакъв начин към детските играчки, които имат – меките, с тези бродерии по дрешки с всякакви картинки и те си го откриват като нещо познато, като нещо свое", разказа Радостина.

Анимацията "Мармалад" носи магията на детството, но е подходяща за хора от всяка възраст. Според авторката, филмът предоставя на децата това, от което имат най-голяма нужда в момента.

"Те имат нужда от нещо малко по-спокойно. И от една мечта, да видят как може да се сбъдне една мечта,  като човек полага усилия", каза още Радостина.

В конкурсната програма на фестивала "Златен ритон" са включени 12 анимационни и 24 документални филма. Те ще са достъпни за гледане безплатно единствено в часовете им на прожекция. Това е опит да се запази усещането за споделено гледане като в киносалон и да се съхрани макар и дистанционно топлия фестивален дух.

Онлайн фестивалът прави възможно първите срещи между автори и критици да станат видими за почитателите на киното.

Вижте повече в репортажа е на Емилия Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК