България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Не се отказваме": Българи в Берлин продължават с протестите

На немска почва интересът към нас не е спаднал, заяви организаторът на демонстрациите в Берлин

04.12.2020 | 09:45 Редактор: Ралица Братанова

Българи в чужбина продължават да подкрепят протестите в страната, организирайки такива в Европа. На 6 декември те ще се съберат на шествие, което ще бъде и последната им демонстрация за годината.

"Постигнахме много цели. В България, както и в нашата диаспора в Германия се създаде критично гражданско общество, което може да бъде коректив за всяко следващото управляващо правителство", коментира организаторът на протестите в Берлин Даниел Янев в "България сутрин".

Той бе категоричен, че протестиращите не са демотивирани по никакъв начин.

"Преди 2 дни беше организирана дискусия от младежката организация на социалдемократическата партия, която е коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, където участвах аз и вицепрезидентът на ЕП Катарина Барли. На немска почва интересът към България не е спаднал", заяви Янев.

По думите му изводът е бил, че в най-голяма степен от самите български зависи провеждането на честни парламентарни избори.

"Приоритетите на протеста са ясни от самото начало. Искаме да се върне доверието на хората в това, че техният глас на избори има значение, да се проведе мащабна съдебна реформа и най-накрая да започне да се бори корупцията по високите етажи", каза още Даниел пред Bulgaria ON AIR

Даниел коментира и мерките в Германия. Локдаунът там ще продължи до 10 януари. Според него германците, както и българите са с разнопосочни мнения относно строгите ограничения.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК