България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Чорбанов: Преболедувалите Ковид-19 няма нужда да се ваксинират

Със сигурност ще има поне имунизация и реимунизация, обяви имунологът

03.12.2020 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

130 000 дози от първата ваксина срещу Ковид-19 пристигат у нас до края на годината. Те ще се съхраняват в София и Бургас. В началото ваксината ще бъде поставяна само в болниците и на рисковите групи хора.

"Нито една от тези ваксини не е имало на пазара. Няма как някой да има опит с тези ваксини и да знае коя е по-добра или по-лоша. Който от тези варианти да се избере, изборът би бил изключително емпиричен", заяви имунологът проф. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Ръководителят на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН смята, че обществото може да бъде компетентно по темата с ваксините, но трябва много добре да му бъде преведено какво следва от един такъв избор.

Проучване на социологическа агенция "Тренд" показва, че 45% от българите не смятат да се ваксинират. Според проф. Чорбанов това е заради многото дискусии по темата. Той отбеляза, че част от хората питат защо трябва да се ваксинират, ако вече са преболедували Ковид-19.

"Няма логика и нужда да се ваксинират тези, които са преболедували, защото заболяването със сигурност изгражда траен имунитет. Има хора, които се притесняват от ускорените срокове, в които бяха тествани ваксините. Обществото е доста разделено на групи течения. Привърженик съм на голямата група, които са против категоричните затваряния, но разбира се, че хората трябва да спазват мерки. Не може да се неглижира нищо, но мерките трябва да бъдат адекватни", коментира експертът.

Проф. Чорбанов отбеляза в студиото на "България сутрин", че за момента нищо не се знае за ваксината на Русия. Владимир Путин вече обяви, че трябва да започне масова ваксинация на населението. Ваксините биха спомогнали за края на пандемията, ако са успешни, категоричен бе имунологът.

"Създателите на ваксините са много умерени, защото добре знаят потенциалните рискове. Има много дълъг път, докато се каже, че една ваксина е успешна. Все още не знаем как ще реагират рисковите групи - ваксините са тествани в много кратък период. Рисковите групи са тези, които дават жертвите и боледуват тежко. Предизвикателство е дали ще се започне с тях или с лекарите", каза още проф. Чорбанов.

Стана ясно, че първите поръчани ваксини на Pfizer изискват съхранение при минус 70 градуса и в бърз порядък трябва да се набавят хладилници.

"Ваксината е най-тежкото лекарство. Поставянето на ваксината е изключително важно, трябва да става само от професионалисти. Персоналът трябва да е много добре обучен как се работи с фризер при минус 70 градуса. Нито една ваксина не е официално регистрирана в ЕС. Със сигурност ще има поне 2 имунизации - имунизация и реимунизация. През какъв период ще бъде? Всичко това зависи от типа ваксина. Предлагам да изчакаме да бъде регистрирана поне една", каза още имунологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
16 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Значи дружно трябва да си направим всички тест за антитела Сигнализирай за неуместен коментар