България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Локдаун ефект: Кината са в изключително тежко финансово състояние

При нас ще има дълъг процес на възстановяване покрай цялата истерия, каза Божидар Илиев

02.12.2020 | 09:18 Редактор: Юлия Христова

Какво се случва с киносалоните и дистрибуцията на филми в дните на локдаун? Браншът е поставен на колене заради третото поред затваряне, нищожните приходи от краткото време на функциониране и неприложимите икономически мерки в много отношения.

Кината бяха затворени още на 8 март с първите случаи на Ковид у нас, сега за трети път ни затварят и това се отразява пагубно. Ние зависим от продукта филм, който изисква къртовски труд при доставянето и разпространението. Това каза за "България сутрин" председателят на УС на Асоциацията на българските киносалони Божидар Илиев и допълни: "Всички кина са в изключително тежко финансово състояние".

По думите му има несигурност. 

"Нашият бизнес е изключително на светло. Данните за бокс офиса, които се събират, са достъпни навсякъде. Националният бокс офис е мерило за състоянието на пазара, варираше между 40-50 хиляди лева. Септември и октомври имаше малко раздвижване. Сега виждаме какво се случва - връщане в изходна позиция", коментира Илиев за Bulgaria ON AIR

Според него приходите за бранша са спрели от днес за днес. 

"Когато това се случи, няма как да покриеш текущите си разходи, включително данъчните си задължения. А за мярката 60/40 се иска да са платени данъците", посочи Божидар Илиев.

Всички кина в страната са затворени и няма работещо кино никъде в момента, изтъкна той. На среща вчера с Боил Банов е станало ясно, че министърът не е в състояние да реши техните проблеми на фона на това, че Министерството на култура не е от богатите у нас. Исканията им са от скромни до елементарни - за оцеляване на кината. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК