България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да съхраним психиката си по време на пандемията?

Най-доброто лекарство е емпатията, категоричен е психологът Михаил Владимиров

02.12.2020 | 08:50 Редактор: Ралица Братанова

Неведнъж експертите отбелязват, че заедно с грижите, които полагаме за физическото си състояние, трябва да се грижим и за психиката си. Психологът Младен Владимиров коментира в "България сутрин" как да съхраним психиката си по време на пандемията.

Най-доброто лекарство е емпатията, категоричен бе експертът.

"Отчуждихме се, откъснахме се от изконните ни ценности. Виждаме хора, които са депресирани, че си остават със семейството. Ние сме невротизирани и тревожни, че си оставаме там, където ни е мястото", заяви той.

По думите му тази криза е дошла, за да преосмислим ценностите си.

"Важното е да си кажем, че това, което ни се случва в психичен план, прилича на това във физиологичен. Имунитетът ще се изгради, ще се адаптира и случи по време на боледуването. Така и нашата ценностна система ще се трансформира като дълъг процес", коментира психологът.

Според него след изолацията ще си дадем равносметка.

"Живеехме изключително консуматорски, съревнователно, индивидуалистично. Трябва да се отдръпнем и да си кажем "това изпитание дойде, за да ни пречисти", смята той.

Владимиров посочи, че хората, които потискат емоциите, са рискови. Той отбеляза, че близките трябва да наблюдават поведението ни и когато видят, че има нещо нетипично, да го приемат като знак, че нещо се случва с психиката ни.

Експертът коментира и комуникацията между държавата и гражданите.

"Едно навикване от телевизора не работи. Ние няма да запомним това, което ни казва Щабът или силните на деня, но ще запомним как са ни накарали да се чувстваме", заяви той.

Психологът допълни, че медиците също трябва да бъдат предпазвани не само с физически средства, но и с психологична помощ.

Вижте всички съвети на Михаил Антонов във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Май почвам да развивам агорафобия Сигнализирай за неуместен коментар