България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекар: След направен антигенен тест не мога да издам направление за PCR

Трябва да има електронни направления и за рентген, заяви д-р Гергана Николова

02.12.2020 | 08:36 Редактор: Радостина Димитрова

Тръгнаха електронните направления за PCR тест за коронавирус, но все още при някои лични лекари системата не работи. Какъв е пътят на пациента до направлението?

"Държа да подчертая, че където не може да се издаде по електронен начин,  може на хартия, няма да бъдат ощетени пациентите." Това заяви в "България сутрин" общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС - Гергана Николова.

"Това са първите стъпки на електронното здравеопазване в България, нормално е да тръгне с проблеми. Вчера имаше проблем с електронните подписи в системата. Не знам защо, но имаше проблем с разпознаването", коментира тя и посочи, че вече шестима, на които е издала такива направления, са с положителни проби.

По думите ѝ за хората е много важно да получават не само е-направления за тест за Ковид-19, а и такива за рентген.

"Много е важно за хората, които имат нужда от рентгенови снимки и ако имаме възможност, да издадем такова направление. Продължаваме да говорим с нашите програмисти, защото е много важно за пациентите ни оставени под карантина вкъщи. Да, ние говорим по телефона, но трябва да има и диагноститично решение - трябва да знаем дали имат пневмония", каза още д-р Николова.

Тя обясни, че от БЛС са искали и антигенните тестове да бъдат признавани.

"Ние искахме да имаме възможност да бъдат признавани, защото не можем да пуснем направление за PCR на човек с положителен антигенен тест, а не мога и да го карантинирам. Тези пациенти ще получат болничен лист, но техните близки няма да мога да карантинирам, защото никъде не е разписано такова правило", заяви д-р Николова.

И посочи, че в 95% от случаите резултатите от антигенен и PCR тест се припокриват.

"Важно е дали пациентът има симптоми, защото в крайна сметка не PCR-ът поставя диагноза, а клиниката е водещата", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

"Не знам защо програмистите не реагираха веднага да бъде пуснат този продукт, проблемът не е информационната система, те бяха готови", каза на финала д-р Гергана Николова. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Марина
преди 3 години
Голяма медийна звезда е тази. И тя е на първа линия с електронните направления. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Как пък едно нещо не е като хората Сигнализирай за неуместен коментар