България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Книжка разкрива на децата опасностите от Ковид-19

Книгите са път, чрез който да обсъждаме трудни теми, коментира управителят на издателство "Ракета"

01.12.2020 | 09:25 Редактор: Радостина Димитрова

"Вирусът и други мънички организми" - детската книга, която описва на малчуганите опасностите от Ковид-19, вече е на българския пазар. Как да научим децата да се пазят от заразите?

"Книгата има историята на двама автори от полски произход, които са създатели на книги с нехудожествено съдържание за деца. Те решават да направят тази книга за вируса и да обяснят на децата какво се случва с нас от мината зима насам", заяви в "България сутрин" управителят на издателство "Ракета" Дияна Бойчева.

"Като родител смятам, че децата чуват информацията, която не могат да си обяснят, и нашата роля като родители е на филтър. Трябва да им поднесем по-подходящ начин нещата", посочи още Бойчева.

По думите ѝ не трябва да се дистанцират децата от проблема.

"Не казвам, че трябва да слагаме розови очила. За децата е важно да имат някаква реалистична представа и да знаят, че трябва да се пазим, и същевременно да не създават мнението в главата си, че всички ще умрем", сподели пред Bulgaria ON AIR Бойчева и добави, че "книгите са път, чрез който да обсъждаме трудните теми с децата".

"Моето лично вярване е, че училищната библиотека е задължителна за доброто образование и точно там децата трябва да намират такива книги. Затова се надявам, че все повече библиотеки в България ще се завръщат и всички деца ще имат достъп и да се учат на неща, на които вкъщи не могат", коментира управителят на издателство "Ракета".

"Децата са нашето богатство и трябва да ги научим на критично мислене, а не само да се оплакват и да задават въпроси", допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК