България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рекордни онлайн продажби, но знаем ли как да пазаруваме в мрежата?

Богомил Николов: Рекламите и стратегиите на магазините станаха на пух и прах

01.12.2020 | 09:35 Редактор: Тодор Петров

Рекордни онлайн продажби около "Черния петък", но в мрежата също ни дебнат капани. Председателят на Асоциация ''Активни потребители'' Богомил Николов посочи пред Bulgaria ON AIR, че е имало рязко и неочаквано затваряне на част от търговските обекти. 

"Голяма част от рекламите и стратегиите им станаха на пух и прах", подчерта той. 

И обясни, че от няколко години сме се радвали на явлението увеличаване на продължителността на "Черния петък", като тенденцията е била да се отиде към сезон на намаленията, но всичко се е променило изведнъж. 

"Остана опцията онлайн търговия. Въпросът е да знаем как да пазаруваме онлайн. Според проучвания, малко над 1/3 от българите пазаруват онлайн. Пазарът винаги е шарен - има почтени търговци и големи намаления, но има и фалшиви намаления. Контрольорът сме ние - потребителите. Трябва да имаме най-добрата стратегия за себе си", настоя Николов в "България сутрин".

Според него тенденцията ще продължи, тъй като когато хората се страхуват, те са най-лесно манипулируеми. По думите му важните неща са две - първото е да приемаме със скептицизъм всички бомбастични реклами. Второто са регулациите и институциите.

"Не е нужно потребителите да познават в детайли правомощията на институциите. Достатъчно е да се обърнат към една от институциите и да пишат ясно какво ги смущава. Важно за нас е да бъдем активни, когато виждаме подобни случаи и да сезираме институциите", поясни Богомил Николов.

Той очаква огромно струпване на хора в търговските центрове преди Коледа, когато те отново ще бъдат отворени. Това щяло да доведе до грешки, защото човек купува набързо. Николов е на мнение, че най-добрата стратегия е да си направим списък с покупки предварително и да знаем какво точно искаме да закупим.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК