България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Базар на професиите": Успешни хора от различни сфери споделят опит с младите

Огромен брой компании и професионалисти ще се включат в събитието и тази година

27.11.2020 | 09:52 Редактор: Ивет Арабова

Има един елемент, който би трябвало да бъде признат за почти равностоен на образованието. Това е правилното кариерно развитие - посоката, в която младежите, натрупали знания, ще поемат, за да реализират наученото в училище и университет. След ден предстои най-голямото публично събитие, в което успели личности от различни сфери ще споделят опит с ентусиазирани млади хора - "Базар на професиите".

"Тази година отново се включват огромен брой компании и професионалисти - програмист, еколог, технолог, енергетик, банковите и фармацевтичните професии ще бъдат представени. Имаме и един много интересен панел, който е за обществено значимите професии - в него наши гости ще са лекар, учител и журналист", каза за "България сутрин" Дарина Георгиева от Българската мрежа на глобалния договор на ООН.

Тази година в "Базара на професиите" за своя опит ще разкажат и водещите на "България сутрин" Гергана Венкова и Златимир Йочев. Мероприятието започва в 10 часа утре и ще продължи до 17 часа. То ще се излъчва онлайн на Facebook и YouTube канала на Българската мрежа на глобалния договор на ООН и не е необходима предварителна регистрация за него.

"Ще има и колеги от фармацевтични сектор, които ще представят ролята на тяхната индустрия. В сектор "Здраве" имаме още една любопитна професия - дрогерист. Има и професии, свързани с логистиката", разкри Дарина Георгиева.

Тя добави, че е предвидена тема "Как да избереш професия?" с кариерен консултант, в която на всички ученици между 9 и 16 г. ще получат информация какви инструменти могат да използват, за да изберат професия. 

"Отвъд базара вече има цяла огромна колекция с видеопредставяния на професиите, които ние и наши партньори сме разработили. Базарът има за цел да ориентира децата в разнообразието от професии. Предвидили сме го за над 9-10-годишни до 16-17 г., ще има различни панели. Всички в прогимназиален етап могат да започнат да се ориентират", отбеляза Дарина Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК