България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Втори локдаун: Артистите остават без помощ от държавата

"Останахме много огорчени - театърът се разделя на части", каза Цветан Николов

27.11.2020 | 09:42 Редактор: Искра Ангелова

Така нареченият "мек локдаун", който започва официално тази вечер, остави все пак част от секторите работещи. Един от тях е театралният, който ще продължи да функционира, но с капацитет от 30% , задължителни маски и строги изисквания за безопасност.

Защо артисти на свободна практика остават без помощ от държавата?

"Обединихме сме над една обща позиция за оцеляването на откритите и частните сцени. Като казвам "оцеляване" - думата е мека. Доста по-сериозна е ситуацията, а в световен план е катастрофална. Трябва да излезем от тази пандемия, но нашите проблеми не са свързани с това, че бяхме първите затворени, не са свързани и с това, че бяхме на 50%, а сега на 30%. Ние се опитваме да предлагаме културните продукти по същия начин на нашите зрители", каза зам.-директорът на Открита сцена "Сълза и смях" Цветан Николов за "България сутрин".

Той подчерта, че са взели всички необходими мерки, касаещи Ковид-19.

"Отпуснаха се достатъчно пари за излизане от кризата. Но програмата беше направена абсолютно нелогично, тя беше със състезателен характер и на конкурсен принцип, та дори и за нови проекти, които да реализираме през 2021 г. А парите са отпуснати за загубите, които сме претърпели 2020 г. С тази неяснота от страна на критериите и правилата - голяма част от хората с частни сцени не успяхме да спечелим нито един лев. Аргументите на Комисията, която е анонимна, бяха неясни", допълни Николов пред Bulgaria ON AIR.

Според актьора тази анонимна комисия съществува от години.

"Останахме много огорчени - театърът се разделя на части. Държавни театри играят на нашите сцени, защото градчетата са по-малки и няма толкова публика. Но ние няма как да отворим тази сцена, защото ще бъдем фалирали до след няколко месеца. Няма да може да издържим поредните затваряния, за които се говори", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години