България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще затворят ли ски зоната в Банско след предложението на Меркел?

Коментар на кмета на града Иван Кадев

27.11.2020 | 09:20 Редактор: Ивет Арабова

Европа е изправена пред нова дилема в опит да възпре разпространението на коронавируса на континента. Три водещи държави начело с Германия поискаха затваряне на всички зимни курорти  в ЕС. Ще бъдат ли засегнати и родните ски зони и как се готвят за предстоящия сезон? 

"Изключително сме разтревожени от позицията. Надяваме се това да не се случи, защото ще обречем на глад и мизерстване цял един район. Наясно сме какво се случи пролетта с туристическия бизнес, когато цял град беше сложен под карантина", каза кметът на Банско Иван Кадев за "България сутрин".

Той добави, че е възможно, когато се взимат политически решения, да се случи нещо, което е в разрез с вижданията на някои държави. Въпреки това той се надява да не се стига до по-радикални мерки.

"Много хора останаха без работа, много помощи бяха необходими за тях. Надявам се, че хората, които полагат толкова много усилия да осигурят безопасна среда за туристите, няма да подкрепят такова предложение. Както през летния, така и през зимния сезон, ще разчитаме предимно на вътрешния туризъм и на близките дестинации", отбеляза градоначалникът на Банско.

По думите му през летния сезон са били положени много усилия и в Банско са се развили добри културни и спортни програми, които много хора са посетили.

"Ние сме убедени, че ще се справим. Единните мерки са налице, разписани са и се спазват. Убеден съм, че сезонът ще премине безпрепятствено, ако не се стигне до по-радикални мерки. Малко закъсняхме с тези мерки, може би трябваше да бъдат наложени малко по-рано, за да може от средата на декември поетапно да бъдат отпускани. В община Банско заболеваемостта на гражданите е много ниска. Хората проявяват самодисциплина, спазват мерките", подчерта Иван Кадев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че няма да има шумно прокламиране на зимния сезон, но на всички граждани ще стане ясно кога и при какви условия ще започне да работи ски зоната. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Момчил
преди 3 години
Това е пълна глупост. Трябва да се ограничи събирането на хора по баровете в края на деня след приключване на карането на ски. Планината и спорта са здраве. Абсурдно е да се затварят зимните курорти. Само чакам да падне сняг заминавам да карам ски в Банско. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
То няма сняг, какви ски? Сигнализирай за неуместен коментар