България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По време на пандемия: Най-голямата белодробна болница у нас тъне в разруха

"Тя не е общинска собственост, а на държавата", каза зам.-кметът на Община Мъглиж Душо Гавазов

27.11.2020 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

Лош мениджмънт или неглижиране от страна на здравните власти доведоха до фалита на най-голямата за времето си белодробна болница на Балканите? От години стои тя празна и призрачна насред чистия старопланински въздух.

"Изключително пристрастен съм към тази болница, защото за периода от 2000 г. до 2011 г. съм имал възможността да работя индиректно или косвено с нея, без да знам, че в следващите години съдбата ще ме отведе като зам.-кмет в община Мъглиж. В болницата за активно лечение на пулмологични заболявания ние лекувахме бронхообструктивни заболявания, тоест бронхиална астма, белодробна туберкулоза и други", каза зам.-кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов за "България сутрин".

След тримесечно активно лечение на белодробната туберкулоза болните бяха изпращани за в Специализираната болница за долекуване на пневмофтизиатрични заболявания в село Радунци.

"В този период - между 2000 г. и 2011 г., тази болница беше с изключително добри показатели. Проучванията за болницата са започнали още при бащата на Цар Борис. Имало е предварителни проучвания за търсене на подобен вид санаториум, но нещата стават факт едва през 1935 г., когато Цар Борис разпорежда на министри да намерят място за лекуване на белодробни заболявания - такива, които протичат със задух", допълни д-р Гавазов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че един от основните симптоми, който е част от Ковид-19, е именно задухът.

"Мястото не е избрано случайно. В продължение на 20 месеца се проучва и медицинските екипи на Цар Борис се спират на село Радунци, защото е високопланинско, което е на Община Мъглиж. Самото строителство започва през 1939 г., но тъй като започва Втората Световна война - отлагат ремонтните дейности", допълни още зам.-кметът.

И така санаториумът се открива през 1955 г.

"През всичките тези години болницата е имала абсолютно цялата материално-техническа база да обслужва болни с белодробни заболявания, защото там имаше модерен рентгенологичен апарат. Функционираше клинична лаборатория. Последният ден, в който е работила болницата, е 23 юли 2015 г.", каза още д-р Гавазов.

Той подчерта, че болницата не е общинска собственост, а държавата и от 2-3 години охрана няма.

Вижте репортажа на Камелия Стоянова и целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години