България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кинокритик ни праща в "Мазето" на човешкото подсъзнание

В новия си роман Благой Иванов рисува образа на сериен убиец, който е започнал да обича

26.11.2020 | 09:51 Редактор: Георги Камарашев

Писателят и кинокритик Благой Иванов наскоро издаде своя нов роман - "Мазето", за който казва, че е "емоционално зареден психотрилър".

"Грубо казано, написването на романа отне 2 години. Имаше паузи, през които се занимавах с други неща. 6-7 месеца беше времето, което активно инвестирах в книгата. Женският образ в книгата е много важен. Най-важното нещо в целия роман е как някакви социални неща могат да бъдат претворени в художествената действителност", обясни той в ефира на "България сутрин".

По думите му в дълбините на душата на всеки човек се крие по един злодей.

"Когато описвам образа на главния герой - той е злодей, в него няма някаква спасителност. Ние всички сме неспасяеми злодеи в някои отношения. Неслучайно романът се казва "Мазето", защото мазето символизира нашето несъзнаване. Героят се държи нормално в определени ситуации, но това е само параван, маска. Зад тази маска се крие действителната му същност", разказа Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Писателят каза още, че трилъровият елемент в книгата е просто хипербола на нашите ниски страсти, които понякога се проявяват.

"В изкуството по-мрачните тонове работят като някаква форма на отдушник. Това го показва цялата история на нашата цивилизация. Хората имат нужда да бягат от реалността чрез изкуство. Тази книга ще се спасява както може. Има я в книжарниците и онлайн", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК