България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хасан Адемов: Няма как да намерим баланс, за да запазим и животи, и бизнес

Според него има напрежение сред хората, защото финансов ресурс не достига до най-нуждаещите се

26.11.2020 | 08:33 Редактор: Ивет Арабова

Властта реши - извънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца - до 31 януари. От петък вечерта до 21 декември влизат в сила нови ограничения.

Ще успеят ли в тази бурна обстановка управляващите да достигнат с грижа и защита до всеки гражданин?

"Мерките са необходими, според някои анализатори те са позакъснели. Беше ясна тенденцията, че ще стигнем този показател. Мерките в началото бяха анонсирани през политици, после през експерти. Въпросът е дали обществото ще приеме тези мерки", каза председателят на Комисията по труда и социалната политика в парламента и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов за "България сутрин".

Според него хората не вярват не само на мерките, а и на правителството, което ги предлага. Той добави, че търсенето на баланс между медицинска и икономическа целесъобразност е неправилно решение, тъй като двете системи не бива да се противопоставят.

"Бизнесът винаги може да бъде възстановен, не можем да търсим баланс. Няма как да намерим истинския баланс, който да запази човешките животи и да запази бизнеса такъв, какъвто е бил. От понеделник МТСП е готово с мярката от 24 лева на ден за тези, които са осигурени", отбеляза депутатът от ДПС.

По думите му тази мярка ще обхване 350-400 хил. работещи. Той смята, че относно детските надбавки държавата трябва да избере подход - универсален или диференциран.

"Предложено е в Закона за държавния бюджет да останат абсолютно същите размери на детските надбавки и да остане подоходният критерий. С този бюджет се актуализира и бюджета за 2020 г. С увеличаването на размера на пенсиите има една крещяща несправедливост. Повече от половината пенсионери ще получават минималната пенсия, независимо, че няма връзка между техния осигурителен принос и размера", подчерта Адемов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че над 1 млн. български граждани са застрашени от бедност и социално изключване.

"Има подкрепа за лекарите, за тези, които са на преден план, но трябва да има по-добро таргетиране, за да не остане усещане за несправедливост. Протестите нямаха социален характер и социални искания, а по-скоро бяха в полето на справедливостта. Напрежение в обществото има от това, че огромният финансов ресурс не достига до най-нуждаещите се", смята председателят на Комисията по труда и социалната политика.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК