България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иновативен Технологичен парк отвори врати в Габрово

Връзките между научните среди и бизнеса са станали по-здрави

25.11.2020 | 09:28 Редактор: Тодор Петров

На науката и високите технологии възлагаме огромни надежди за по-добър, предвидим и качествен живот. Техническият университет в Габрово се сдоби с иновативен технологичен парк, оборудван с лаборатории от последно поколение. 

Проектът е на стойност над 23 млн. лева и е финансиран чрез ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". 

Ректорът на Техническия университет в Габрово - проф. д-р инж. Илия Железаров, посочи в "България сутрин", че това всичко това е било една мечта, започнала в началото на 2012 г. 

"Успяхме да я реализираме, в петък, 20 ноември, срязахме лентата и представихме Технологичния парк. Той има 18 лаборатории и включва 4 центъра. Гръбнакът му е Центърът за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии", в който ТУ е водеща организация. В консорциума влизат над 15 партньора от бизнеса", обясни инж. Железаров.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че идеята е да си партнират с бизнеса, а ключовата дума е "партньорство". По думите му, в последните 7-8 години връзките между научните среди и бизнеса са станали по-здрави. Това се отнася и за връзките между самите научни организации.

"За да добием необходимата устойчивост на центъра, трябва още от 2021 г. в научните ни програми да заложим реални проекти, свързани с бизнеса. Програмата позволява до 20% от ресурса на тази високопроизводителна техника да се влага в комерсиални изследвания. На базата на договорите с бизнеса искаме да развием лабораториите. Започнали сме подготовка за акредитация на част от тях - да извършват измервания, на база на които да можем да издаваме признати в страната и чужбина сертификати", каза още ректорът на ТУ - Габрово.

Проф. д-р Железаров призна, че и при тях има дефицит на хора, но подчерта, че с помощта на техниката се надяват да привлекат млади докторанти, които да продължат работата си в Технологичния парк.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
На края изплю камъчето искали да издават сертификати, които били признати в страната и чужбина. Атеистите са му майката.... Сигнализирай за неуместен коментар