България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бизнесът: Имаме спад от 3,8% на БВП, мазнинките на всички свършиха

Затварянето ще даде дългосрочно отражение, посочи главният секретар на АИКБ Милена Ангелова

25.11.2020 | 09:03 Редактор: Ралица Братанова

Българският бизнес настоя в случай на локдаун правителството да приеме Национална програма за подпомагане с бърз достъп до компенсации за сметка на държавата на всички затворени икономически дейности.

"Второ затваряне трябва да бъде съпроводено с незабавни мерки. Българският бизнес няма възможност да чака администриране на сложни схеми", заяви главният секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова в "България сутрин".

Бизнесът има две предложения - подкрепа за фиксираните разходи на дружествата, които са принудително затворени и предприятията да могат да получат отсрочка за натрупаните си задължения.

"Интензитетът на тази помощ може да бъде 70% за компаниите и 90% за микро и малките предприятия. Трябва да има 30% спад на оборота и това се установява на основа на реалната отчетена загуба", посочи Агелова.

Главният секретар на АИКБ изрази мнение, че и двете мерки може да бъдат въведени още следващата система.

"За 9 месеца имаме спад от 3,8% на БВП. Мазнинките на всички свършиха. Ако се затварят бизнеси, ще даде дългосрочно отражение", категорична бе Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че бизнесите вече са достатъчно отговорни и са се научили какви мерки да взимат.

Според нея трябва да се направи списък с предлаганите мерки, които да са изчерпателни, а не на парче и те да бъдат обсъдени с бизнеса.

"Нямаме резерви да посрещнем една сериозна рецесия, която би могла да произтече от това", каза още експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК