България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Конспирацията" Ковид-19: Защо българинът е Тома Неверни

Коментар на социолога Евелина Славкова от агенция "Тренд"

25.11.2020 | 08:36 Редактор: Тодор Петров

Според почти половината от българите коронавирусът е изкуствено създадена болест, а близо 900 000 души у нас вярват, че чрез ваксината ще им бъде поставен чип с цел контрол. Има и голяма група хора, които не вярват, че коронавирусът съществува, показва проучване на социологическа агенция "Тренд".

"Има твърдо ядро от хора, които са изключително скептични по отношение на коронавируса. Има и хора, които просто не вярват в съществуването му като болест, дори да имат приятели и роднини, които са засегнати от коронавируса. Сблъсъкът между две различни мнения няма как да не остави усещането, че нещата не са както трябва", коментира социологът Евелина Славкова от "Тренд".

Тя добави пред Bulgaria ON AIR, че и друг път са правили изследвания, свързани с темата "конспирации", като много ясно се виждало, че в българското общество има процент хора, които възприемат много от случващите се неща като конспирация.

"Позицията на Швеция, че няма да налагат мерки, фалшивите новини, които се родиха в това отношение - всички тези неща засилват конспиративните нагласи. Двуполюсното мнение няма как да не влияе върху позицията на българското общество по отношение на това каква болест е коронавирусът", заяви Славкова. 

Социологът посочи в "България сутрин", че има лек спад в дяловете на хората, които вярват, че всичко е конспирация, тъй като голяма част от обществото или лично се е сблъскало с вируса, или има близки и роднини, които са се сблъскали.

Славкова отбеляза, че не сме индивидуален случай и в целия свят има високи нива на конспирация по отношение на коронавируса.

"Тъй като наближават изборите, коронавирусът ще даде своето отражение върху резултатите. Партията на Слави Трифонов не я видяхме на протестите, не знаем много от нейните позиции, но много ясно и категорично заеха позицията на доц. Мангъров по отношение на коронавируса", каза още социологът от "Тренд".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК