България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медици: Локдаунът ще бъде глътка въздух за здравната система

Реформи се правят не само с легла, а чрез хора, категорична е Петя Недкова

25.11.2020 | 08:24 Редактор: Ралица Братанова

След Българския лекарски съюз, и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подкрепи по-строгите мерки за овладяване на пандемията, които предлага министърът на здравеопазването.

"Смятаме, че това ще бъде глътка въздух за здравната система. Самите реформи в нея не могат да бъдат направени без хора, за което по официални данни, не се взеха мерки. Всички специалисти по здравни грижи са в в недостиг", заяви председателят на БАПЗГ Петя Недкова в "България сутрин".

По думите ѝ реформи не могат да се правят само с легла, а чрез хора.

"Допълнително тази ситуация е утежнена със средната възраст на медицинските сестри, но и всички други специалисти. От години искаме предвидимо, дългосрочно решение за нашите проблеми. За съжаление всичко се прави на парче", допълни здравният специалист.

Според Недкова всички здравни специалисти са подложени на огромен натиск.

"Във времето пропуснахме страшно много. Не виждам по какъв начин ще се овладее ситуацията", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

И изрази мнение, че за да останат специалистите в системата, трябва заплатите да бъдат по-високи, а освен заплащането е важно и отношението към медиците.

"Системата просто издиша", заяви Недкова на финал.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК