България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

24-часови дежурства в Пета градска болница, всички легла са заети

Това обяви ръководителят на лечебното заведение д-р Борил Петров в "България сутрин"

30.10.2020 | 09:11 Редактор: Георги Камарашев

Студенти влизат в Ковид отделенията. Готови ли са специализантите за борбата със заразата?

"В момента 11 специализанти помагат в нашата болница. Те са преминали през Ковид отделението. Най-хубавото е, че има още желаещи да помагат. Те получават обучение най-вече как да се предпазват в Ковид отделението. Опитни колеги им помагат, докато младите лекари наберат опит. Те са от най-различни специалности - има гинеколози, кардиолози...", заяви д-р Борил Петров, ръководител на общинската Пета градска болница.

Пред Bulgaria ON AIR той определи ситуацията с Ковид-19 в страната като критична и апелира към спазване на противоепидемичните мерки.

"Положението е критично. Пета градска болница не се различава от другите лечебни заведения. Голяма е вълната от заболелите пациенти. В момента от 30-те разкрити легла в болницата, всички са заети. Придружаващите заболявания също трябва да се лекуват. От гледна точка на медицински персонал ситуацията също е критична. Апелирам към целия български народ да спазва противоепидемичните мерки и всеки да помага с каквото мога", каза медикът в ефира на "България сутрин".

По думите му доброволците съвсем отговорно са предоставили своя дълг като лекари в тежката борба срещу коронавируса. Лекарят алармира, че дежурствата в Пета градска болница са по 24 часа.

За октомври от 8 лекари, които давали дежурства, четирима са били специализанти. Те получавали допълнителното възнаграждение от 1000 лв. върху заплатата. Според д-р Петров младите лекари трябва да осъзнаят, че и в България имат бъдеще.

Той каза още, че двама общински съветници от ГЕРБ вече са предложили своята помощ като доброволци и увери, че всички са добре дошли да помогнат в битката срещу Ковид-19.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години