България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преди вота в САЩ: Ще бъде по-добре за България, ако Тръмп победи Байдън

Коментар на международния анализатор Боян Чуков и журналиста Огнян Дъскарев

30.10.2020 | 08:42 Редактор: Тодор Петров

3 ноември е решаващият ден от изборите за президент на САЩ. Социолозите дават преднина на Джо Байдън срещу действащия държавен глава Доналд Тръмп. 

Според международния анализатор Боян Чуков и журналиста Огнян Дъскарев, които гостуваха в студиото на "България сутрин", несъмнено за страната ни би било по-добре, ако президентът Тръмп бъде преизбран.

"Джо Байдън води с около 7-8%, най-важното - води в колебаещите се щати. Но преди няколко дни имаше проучване на голям институт, според когото цели 62% от американците се страхуват да кажат за кого ще гласуват, заради яростния политически климат срещу Тръмп. Тези проучвания не са истински", заяви Дъскарев и прогнозира, че Тръмп ще спечели с малка преднина.

Чуков посочи, че чисто логически би трябвало да спечели Тръмп, защото идването на Байдън в Белия дом би означавало застой на Америка за няколко години, когато светът се променя страшно динамично. 

"Тази пиеса я играхме 2016 г., когато всички бяха категорични, че ще спечели Хилари Клинтън. В момента везните бавно се накланят в полза на Тръмп. Резултатите от третото тримесечие за американската икономика са ръст с 33%. Точка. Всичко останало отива на заден план", подчерта той.

Експертът по сигурност изтъкна, че в момента има тектонични процеси в целия свят и независимо дали в САЩ ще изберат Тръмп или Байдън, тези процеси си вървят. 

"От руска страна има ясна позиция - Русия трябва да се готви за война. Перспективите не са много розови. Тръмп казва: "Аз съм миротворец от позицията на силата". Байдън също започва да повишава своята антируска реторика", отбеляза Чуков пред Bulgaria ON AIR.

"Идването на Тръмп, който е носител на класическите християнски ценности,  е много по-добре за България като православна държава. Да не тръгнем по пътя на Истанбулската конвенция и джендър идеологията", заяви той.

"Светът ще бъде по-мирен, ако Тръмп бъде преизбран. Байдън е политик с огромен опит, той е в политиката от 1973 г. Но вече е страшно изхабен и не мисля, че ще води по-различна политика от Обама", каза на свой ред Огнян Дъскарев.

Според журналиста основното оръжие на американската левица е пандемията. Той цитира американската актриса и лява активистка Джейн Фонда, която казва, че "пандемията е Божи дар за левицата". И допълни, че Тръмп не е казвал, че не трябва да се носят маски. По думите му той се е концентрирал върху създаването на ваксина срещу коронавируса. Вероятно ще се появи до края на година, смята Дъскарев.

За Тръмп гласуват рекорден брой чернокожи. Сега се очаква да вземе около 18%. Благодарение на Тръмп има най-ниска безработица при чернокожите и испаноговорящите, стана ясно още от думите му.

"Байдън е кандидатът за президент на Европейския съюз, Китай, Иран и вероятно на Русия. Самата Източна Европа не е съгласна със Западна Европа дали Байдън да бъде президент. Ако Тръмп бъде преизбран, това е позната територия за България, ще бъде по-добре за България", убеден е Дъскарев.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
2 rate up comment rate down comment 1
notsa
преди 3 години
Не си мислете че Тръмп харесва Бойко Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 1
rosi90
преди 3 години
3
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Какви са тия пълни глупости бе? От кога за България е добре да има *** в Белия дом? Тия русофили ли са? Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
lelee
преди 3 години
1
2 rate up comment rate down comment 1
Ivan SOLАRNIJA
преди 3 години