България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Капачки за бъдеще" с мисия за закупуване на нова детска линейка

Имаме нужда от доброволци, посочват организаторите

30.10.2020 | 08:30 Редактор: Юлия Христова

Три години история със събирането на малки капачки за голяма кауза, успешна подмяна на стара апаратура и кувьози в 36 болници в 36 града, както и по-добър старт на живота за стотици бебета. На прага сме на новата кампания "Капачки за бъдеще", с по-голям мащаб и нова цел.

Този път имаме по-малко количество капачки, но и периодът беше по-кратък. Тази неделя ще сме на пл. "Батенберг". Имаме нужда винаги от доброволци. Призоваваме софиянци да заповядат. Това каза в "България сутрин" основателят на кампанията "Капачки за бъдеще" Мартина Йорданова.

По думите ѝ над 400 000 килограма капачки са събрани дотук. 

"Във Велико Търново имаше капачки от фирми, големи учреждения, но в домовете на хората вероятно все още има недарени капачки", посочи тя. 

Според Йорданова ориентировъчно цената на една детска линейка е около 160 000 лв. Усвоявали се доста средства по различни фондове, но по тяхно проучване апаратурата доста често отива в едни и същи болници. 

За Bulgaria ON AIR организаторът на кампанията Лазар Радков посочи: Хората се пазят, те са разумни. Казали са си вероятно, че могат да ги донесат по-нататък. Училищата са дистанционно, вероятно ще се включат по-натам

Той е на мнение, че може в някои отношения сами да си помагаме, не за всичко да чакаме институциите.

"Някои хора чувстват такива каузи като свои. Затова и намираме доброволци. Нормално е, когато нещо придобие популярност, да има и недоброжелатели", допълни той.

Според Радков отрицателните случаи, като този да се стигне до кражба на капачки, са по-скоро изключение.

"Разполагаме с една детска линейка засега, изцяло оборудвана е. Лекарите се справят както успеят. Първите ни кампании бяха за кувьози. Сега обаче е нужно да има и как децата да се транспортират. Трябва да осигурим по една такава линейка на всеки регион, на първо време ще бъде достатъчна", обясни той. 

Според него лекарите и сестрите са онези, които държат здравната система активна.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
GLARUS
преди 3 години
Това е глупава кампания.Така караме подрасващите да консумират *** на компаниите и производството на пласмаси.Даряването да бъде в пари /например 20 ст или цена на бутилка/ . Сигнализирай за неуместен коментар