България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пазете се от мръсния въздух - разпространява коронавируса

Фините прахови частици се явяват и добър транспорт за вируса

29.10.2020 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

Учени твърдят, че фините прахови частици пренасят коронавируса, а вдишването им води до увреждания, които ни правят уязвими при инфекции. Увеличава ли мръсният въздух смъртността от Ковид-19?

Основателят на Airbg.info Стефан Димитров изрази мнение пред Bulgaria ON AIR, че нито миналата, нито за тази зима са били взети решителни мерки, свързани с преустройството на градската мобилност. 

"Много по-уязвими са изложените на мръсен въздух. Фините прахови частици се явяват и добър транспорт за вируса. И тази зима няма съгласие в Столичния общински съвет, нито по разширяването на зоните, нито по паркирането... Светът прави тези неща много по-бързо. Данните противоречат изцяло на официалния доклад на Столичната община от 2017 г. който казва, че близо 60% транспортът допринася за това замърсяване. Данните казват, че прахът и калта са основен проблем на този град", обясни той.

Според него има липса на контрол и безотговорност от страна на всеки, който паркира в зелени площи. Мерки трябват, но липсва воля и лидерство в хората, които избираме, смята Димитров.

"Най-голямата заплаха за здравето на българина, според самия него, е въздухът. Трафикът е огромен, имаме над 200 000 посещения в дни с мръсен въздух. Трябва да се избягват всякакви места с концентрация на автомобили", отбеляза основателят на Airbg.info.

Пулмологът д-р Петър Чипев е с положителен тест за коронавирус. По думите му може да намерим много връзки между замърсения въздух и пандемията от Ковид-19. Проучвания показват, че заболеваемостта и смъртността са свързани с качеството на въздуха. 

Той цитира проучване, според което покачване на нивата на замърсяване дори с 1 микрограм на кубичен метър, повишава смъртността с 8%. Замърсеният въздух директно унищожава епителните клетки на белите дробове и предизвиква възпаления, които ги правят по-уязвими, стана ясно от коментара му.

"Вероятно замърсеният въздух и тютюневият дим повишават нивата на основния белтък , който вкарва коронавируса в клетките. Излагането на замърсен въздух продължително време повишава риска от диабет, хипертония и атеросклероза - рискови фактори за тежко протичане при Ковид-19", заяви д-р Чипев.

Той посочи още, че маските са едни, когато трябва да се предпазваме от заразяване с вирус и други, когато трябва се предпазваме от мръсен въздух. За второто са необходими маски с по-хубав филтър.

"Всеки, с каквито и да е симптоми на настинка или грип, дори без температура, трябва да мисли за Ковид-19. Много хора чисто психологически изключват възможността да имат това заболяване", каза за финал д-р Чипев.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК