България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще ескалира ли конфликтът между Ердоган и Макрон?

Коментар на журналистите Нина Спасова и Мехмед Юмер

29.10.2020 | 08:36 Редактор: Ивет Арабова

След месеци на покачващо се напрежение Франция и Турция отново влязоха в сблъсък - този път заради исляма. Остра реакция на Турция, след като карикатура на Ердоган се появи на корицата на френското издание "Шарли Ебдо". Анкара призова мюсюлманския свят за единство, все повече държави се включват в бойкота срещу френски стоки. Докъде може да стигне тази конфронтация с дълбоки корени?

"Тези карикатури са поредната проява и са точно в стил "Шарли Ебдо" с предимно политически характер. Редовно в "Шарли Ебдо" има карикатури на Тръмп, на Меркел. От една страна в случая става въпрос за липса на хумор у Ердоган и всички около него. Хората там се засягат на една такава карикатура", каза журналистът Нина Спасова в ефира на "България сутрин".

Според нея не може да се иска балансиране в тази тема, тъй като става въпрос за цивилизационно поведение.

"Това е една тема, която е почти извечна за двата модела на цивилизация. За един западноевропеец свободата на словото е по-свята от всичко останало. Има огромна пропаст между двете култури. Макрон не можеше да не предприеме нещо такова", коментира журналистът Мехмед Юмер в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му френският президент искал да овладее положението в своя полза, за да не се преливат гласове в крайната десница.

"Ердоган напоследък дава доста поводи за критики от Европа. При него също има спадащо влияние, на последните местни избори загуби във всички големи градове в Турция. Има и рекорден спад на турската лира, така че в голяма степен Турция има нужда от Европа. Не можем да очакваме сериозно развитие на конфликта към обвиняване на Макрон и извинение от Европа", прогнозира Нина Спасова.

Мехмед Юмер добави, че Макрон е показал поведение на подражание на великите френски лидери от миналото. Той отбеляза, че във външната политика на Турция светват много червени лампички - Средиземноморието, Либия, Нагорни Карабах, Сирия.

"Този призив за бойкот от страна на Ердоган за френски стоки ще повлияе негативно на турската икономика", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нина Спасова посочи, че този спор вероятно ще остане словесен, а действията на Ердоган целят да спечели пари от Европа. 

Юмер допълни, че Европа вече гледа на Турция не като държавата, която иска да се присъединява, а като страна, паднала в отбора на близкоизточните режими и диктатури. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Много глупава реакция на Макрон, раздухва огънят. Ака не искат мюсюлмани да върнат мигрантите. Сигнализирай за неуместен коментар