България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пътят на заразения пациент и рисковете пред Спешна помощ

"Спирането на плановите операции е опасно", смята д-р Десислава Кателиева

26.10.2020 | 09:27 Редактор: Искра Ангелова

Повече повиквания и по- малко спешни медици. На този фон - болниците изпитват затруднения и имат нужда от помощ. Ще издържат ли медиците на новата вълна заразени?

"Натискът върху структурите на Спешна помощ нараства пред последните седмица. Това е нормално, след като нараства и броят на заразените пациенти. За съжаление, пътят на заразения пациент на Ковид-19 минава през телефонно обаждане на личния лекар, извършване на PCR тест и тези пациент трябва да бъдат прегледани. Първите хора, които ги преглеждат, са екипите на Спешна помощ", каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева за "България сутрин".

Тя подчерта, че въз основа на това дали пациентите са с дихателна недостатъчност, се решава дали да бъдат хоспитализирани.

"Има хора, които се обаждат за съвет по телефона, има и такива, които не могат да определят състоянието, което продължава да бъде риск за нашите екипи. Защото когато не се каже, че пациентът е с температура или че е имал контакт със заразен от Ковид-19, екипите ни отиват неподготвени. Не са с напълно защитно облекло, а само с маска и ръкавици, а когато отидеш на място - виждаш съвсем друга картина", разказа д-р Кателиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите  ѝ по този начин е застрашена сигурността на медиците и много лекари вече са заразени.

"Трудно е да се реши този проблем, той не съществува само у нас, а в цял свят. Трябва да се обяснява малко повече на пациентите кога да си правят PCR тест. В момента са много полезни антигенните тестове, които са доста по-чувствителни. Те хващат вируса по-рано. Не е редно пациентите да си правят снимка, ако нямат оплаквания като задух, обща отпадналост", коментира още специалистът.

Д-р Десислава Кателиева добави, че големият проблем с високата смъртност на това заболяване е късната хоспитализация и късното болнично лечение. Тя смята, че спирането на плановите операции е опасно, защото при предишното такова е имало много пропуснати пациенти с  онкологични заболявания.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ами при положение, че и стандартните грипове имат същите симптоми и също причиняват пневмонии, как да знае човек какво му е? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Хем да не се ослушаве и да вървим в болница, хем места няма Сигнализирай за неуместен коментар