България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокат: Неадекватен е апелът студенти да стават доброволци

"МЗ не е подготвено с алгоритъм, когато болниците се напълнят с хора", каза д-р Мария Петрова

26.10.2020 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова

Поетапно започва завръщането на част от съществуващите противоепидемични мерки, които бяха въведени, за да спрат активното разпространение на коронавируса още през пролетта.

Могат ли болници да връщат пациенти? 

"След като заповедта вече е факт и начинът, по който е оформена, от юридическа гледна точка не виждам проблем. Притеснена съм, защото възникнаха спорове какво означава "струпване на хора". Но всеки, който може да мисли логично, може да си даде отговор на този въпрос. Разликата между извънредното положение и извънредната епидемиологична обстановка е в тяхната нормативна основа", обясни адвокат д-р Мария Петрова за "България сутрин".

Тя посочи, че едното се въвежда на база на Конституцията, а другото се въвежда при определени инфекциозни заболявания, след мотивиран доклад на държавния санитарен инспектор и решение на министъра на здравеопазването.

"На този етап на правната основа на заповедите, които наблюдаваме в последно време, съществени пороци няма. По-притеснително е това, че Министерството на здравеопазването все още не е подготвено с алгоритъм, когато болниците се напълнят с хора - какви ще са критериите за приоритет. И не са създадени съответните етични комисии, които да вземат решения кой ще бъде лекуван и кой не", допълни адвокат д-р Петрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ това е съществен правен пропуск, пред който ще бъдем изправени.

"Този апел, който беше отправен за доброволчество от страна на студенти по медицина или студенти по здравни грижи, аз го намирам за леко неадекватен, защото от юридическа гледна точка това не са лица, които имат право да упражняват медицинската професия. Не всички болни в България се лекуват от Ковид-19, все още има хора с хронични заболявания и други здравни проблеми", заяви още тя.

Адвокат Мария Петрова коментира, че във всяка област е трябвало да бъдат създадени съответните структури и звена, които на локално ниво да предприемат необходимите мерки в рамките на закона.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Явно, че могат да връщат, ако са пълни. Те го правят. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Определено има нужда от доброволци Сигнализирай за неуместен коментар