България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво трябва да знаем за рака на гърдата?

Коментар на доц. Веселка Стойнова и проф. д-р Асен Дудов

22.10.2020 | 08:35 Редактор: Искра Ангелова

Всяка година 4000 българки разбират, че имат карцином на гърдата. Това е най-разпространеното злокачествено образувание сред нежната част от обществото. Ранното откриване на болестта е гаранция за по- лесното ѝ преодоляване.

"Трудно е да кажа, че има някакво значимо подобрение в това. Но има тенденция, която е, че жените са все по-информирани, по-желаещи да поддържат ритъма на тези профилактични прегледи и да се преглеждат навреме. Тенденцията не е всеобща и има още много неща, които трябва да се свършат, за да има обществото ефект", каза началникът на клиниката по образна диагностика в "Аджибадем Сити Клиник" доц. Веселка Стойнова в студиото на "България сутрин".

А началникът на клиниката по медицинска онкология към "Аджибадем Сити Клиник" проф. д-р Асен Дудов подчерта, че за разлика от предишни години, има отчетливо повишаване и на собственото желание за прегледи.

"Идваха преди пациентки с много напреднало заболяване. Може би недостатъчно, но има прогрес в тази насока. Много интелигентни жени се поддават на неща, които в интернет могат да се срещнат. Това са безумия със захарта, месото, които "стимулират" туморите. Това няма абсолютно никаква медицинска логика", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Стойнова допълни, че на първо място идва страхът от това какво може да чуеш.

"Това трябва да бъде преодоляно. Колкото по-рано се открие туморът, толкова по-добра е прогнозата, че жената може да се смята за излекувана. Съществуват няколко метода, които са медицински и са доказали своето добро влияние, и са единствените разумни - ехографията, мамографията, както и магният резонанс на гърдите", обясни тя.

Доцентката посочи, че всяка жена над 40 години трябва на две години веднъж да си прави мамография, а по-младите жени да правят образна диагностика.

"Има плавно нарастване на всички онкологични заболявания, но може би факторите са, че ние живеем в една индустриализирана среда, която има редица други фактори. Това, че жените все по-късно раждат, подлагат се на редица манипулации...", добави проф. д-р Дудов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК