България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очаква ни топла зима, ноември ще е с по-високи градуси

Първият сняг идва в началото на следващия месец, прогнозира проф. Георги Рачев

21.10.2020 | 08:02 Редактор: Юлия Христова

Циганското лято продължава да ни радва. Въпреки че слънцето не топли особено, то ни дава надежда за още няколко дни без тежки студове

До края на октомври очакваме топло време. 3 до 5 градуса е затоплянето над нормата, което е сериозно откъм числа. За валежите прогнозата се осъществи за Западна България. Валежите, паднали в яз. "Камчия", ще дадат възможност нивото му да се задържи. Това каза за "България сутрин" климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му засега няма проблем с водоподаването, а този язовир захранва всички селища по морето до Черноморец.

Ноември се очертавало да е по-топъл с около 1 градус. Валежите ще са по-малко от нормалното, прогнозира климатологът.

"Зимата ще е с една идея по-хладна от миналата година, която беше много топла. Тоест ще е по-топла от предходните години. Ще бъде снежна и бяла във високата планина, над 1500 метра. Ще се редуват сняг, дъжд, киша, кал. Не е чудно, ако се задържат 4-5 дни снежна покривка", допълни проф. Рачев за Bulgaria ON AIR. 

Според него едва дългосрочните прогнози около март давали шанс за повече валежи. Имало и възможност за образуване на мъгли. А замърсителите действали върху горните дихателни пътища и прониквали по-лесно.

"В планината или парка е хиляди пъти по-безопасно отколкото дискотеката - що се касае до заразяване с коронавирус. Слънцето ще бъде във високата планина и по-възможност отивайте там. Планината е здраве", каза климатологът.

Денят става все по-малък, затова трябвало да използваме слънцето при първа възможност.

"Относно зимните резервации - може отсега да се правят такива и ако нещо се случи, агенциите имат готовност да връщат пари. Всяването на страх е недопустимо, връща ме в едни други години", посочи събеседникът. 

Първият снеговалеж, според американския модел, се очаквал около 2 ноември, а около 8 декември и първите възможности за ски.

Проф. Рачев допълни, че трябва да живеем в хармония с природата, защото сме част от нея.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК