България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всички партии в парламента губят от протеста, в следващия влизат 5 + 2

Печеливши са "Има такъв народ" и "Демократична България", посочи Димитър Ганев

20.10.2020 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Пет месеца преди редовните парламентарни избори, ГЕРБ и БСП събират по около 24% одобрение. Това показва проучване на изследователски център "Тренд".

Според политолога от "Тренд" Димитър Ганев, ерозията в подкрепата към водещите партии е спряла. Той отбеляза, че през септември протестът е намалил своя мащаб и интензивност, а това е дало отражение.

Политологът изтъкна в "България сутрин", че всички парламентарно представени партии губят от протеста, единствените печеливши са "Има такъв народ" и "Демократична България". В съзнанието на българите ГЕРБ и БСП пък били едно общо статукво.

"Тези хора, които протестират - либералната градска общност, имат постматериален дневен ред. Борисов си дава сметка, че той е загубил отдавна тези хора и те няма да се върнат към ГЕРБ. Той се концентрира върху други хора, които са по-голямата част от българските граждани. За огромна част социалните проблеми са много по-важни", разясни Ганев пред Bulgaria ON AIR.

"Съдът е паднал с абсолютно сходен дял като подкрепа както прокуратура. В общественото мнение двете институции се възприемат като част от съдебната система - има ли щета за прокуратурата, тя се отразява и на съда", отбеляза още той.

Политологът от "Тренд" посочи, че в момента петте сигурни за парламента партии са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България". А "Изправи се.бг" на Мая Манолова и "Обединени патриоти" събират около 4% и са на границата.

Ганев е на мнение, че би било тежко заблуждение, че ако в момента се въведат противоепидемични мерки като тези през март и април, това ще доведе до ръст в подкрепата към правителството. 50% от българите смятат, че не трябва да се възстановяват мерките, стана ясно още от думите му. 

"Уплахът е по-малък. Нещата през март нямат нищо общо със сега. Такъв ход е много рисков и може да има обратен ефект. Българските власти няма да си позволят сами да въведат подобно положение. Това няма да стане на наша собствена глава", смята Димитър Ганев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Само Славчо да не влиза ако може Сигнализирай за неуместен коментар