България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С колко поскъпват храните от борсата до щанда в магазина?

Коментар на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов

20.10.2020 | 08:34 Редактор: Ивет Арабова

През миналия месец хранителните стоки и безалкохолните напитки са поскъпнали с 0,4%, сочат данни на Националния статистически институт. Какво е поскъпването на продуктите в търговската мрежа? 

"Единствената стока, която има някаква разбалансираност към момента, е олиото и то главно заради по-ниската реколта на слънчогледа. Нямаме стабилност в цената на олиото. Браншовиците имат очакване за по-висока цена, а потребителите за по-ниска. Отражението върху олиото е около 37 стотинки", каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов в ефира на "България сутрин".

По думите му средната на олиото цена е нараснала с 32 стотинки за последните 15 дни.

"Има някаква пазарна паника и опипване на пазара от големите играчи. Може да удари 3 лева олиото, но може и да не го направи. Реколтите във Франция са добри. Важно е гражданите да не се поддават на стихийнобедствени действия, да не купуват много олио и да не се запасяват", препоръча експертът. 

Поскъпване има при лещата, ориза, червения пипер, доматите и краставиците.

"При млечните продукти почти нямаме промяна от ноември месец миналата година. По-скоро сирената и кашкавалите с по-високо качество повече се търсят и реализират. При зеленчуците повечето от продуктите, характерни за сезона, са с по-ниски цени спрямо миналата година. При тях климатичните условия бяха благоприятни към есенното производство", подчерта Владимир Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че вече има 7-8 производители на кашкавал, които много наблягат на качеството. И добави, че често в малките населени места, където хората имат по-ниски доходи, се забелязват по-високи цени, което е вследствие на разпределението на търговските отношения.

"През последните 2 години имаме постоянен ръст на доходите, цените на храните се изменят с пъти по-малко, отколкото ръста на доходите. Пазарът много пъти доказа, че пазарните взаимодействия и високата конкурентна среда са най-добрият регулатор. Всякаква външна намеса щеше да изкриви пазара в някаква невярна посока. В пазара на храни имаме свръхконкурентна среда", отбеляза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Според него не бива да се затварят коридори по отношение на търговския обмен, а Европа е в състояние на свръхпроизводство, особено на храни.

"Едно хипотетично затваряне на търговските логистични канали би означавало доста сериозен икономически крах. Не виждам такива условия, че да се налага ограничаването на стоки и услуги. Хипотезата, че може да спре търговският стокообмен, е жестока. Всичко има на пазара", заключи Владимир Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК