България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 140 протокола и 70 акта за хора без маски в градския транспорт

Почти нулев е процентът на заболеваемост на водачите на превозните средства

01.10.2020 | 08:30 Редактор: Ивет Арабова

След застудяването на времето и на фона на растящия брой заразени с коронавирус, се засилва контролът в градския транспорт в София. Екипите на Общинска полиция ще проверяват за носенето на маски. Спазват ли се наложените мерки и колко са глобените от началото на пандемията у нас?

"В началото се наблюдаваше тенденция на по-голям брой хора, които нарушават забраните. До момента са създадени около 140 предупредителни протокола, над 70 акта за административно нарушение и над 30 предупреждения по Закона на МВР", каза за "България сутрин" Станислав Станков от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Той обясни, че само полицейските и здравните власти имат правомощия да налагат санкции за неизпълнението на наредбите.

"Наказателното постановление при създаден акт е 300 лева. В Закона за административните нарушения е описана процедурата, всеки един с акт е длъжен да я спазва. Има нарушители, които измислят всякакви начини, за да излязат от ситуация", добави Станков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има хора, които подкрепят действията на Общината за спазването на мерки, а има и такива, които не са съгласни с тях.

"ЦГМ и Столичната община постоянно дезинфекцират превозните средства с цел предпазване на пътници, водачи и контролни органи. Почти нулев е процентът на заболеваемост при водачите на превозните средства и контролните органи. В самото начало на Ковид-19 двама или трима водачи бяха заразени, оттогава няма друг заразен водач", обясни Станков.

Вижте всичко по темата във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Слава
преди 3 години
Вбесява ме факта, че голяма част от *** не носят маски в автобусите. В провинцията.А контрол и санкции няма.Поне шофьорите могат да не ги качват, но те си мълчат.А ние, спазващите правилата, трябва да зависим от тях ли? Това е голям риск! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Има хора, които даже и про-форма не слагат маска. Изобщо нямат такава. Сигнализирай за неуместен коментар