България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Панацея ли е кръвната плазма в лечението на Ковид-19?

Д-р Ботев: По отношение на Европа се движим съвсем навреме

01.10.2020 | 08:03 Редактор: Тодор Петров

Възможно ли е да се докаже, че лечението с кръвна плазма е способно да спаси хиляди животи и да ни даде така желания пробив в лечението на Ковид-19? Потърсихме отговора от д-р Чавдар Ботев - хематолог, специалист по плазмофереза и консултант на Националната пациентска организация по лечение на Ковид-19 с плазма.

"Има одобрени 7 метода, и то частично. Някои от противовирусните лекарства съкращават престоя на болния само с един ден. С добър ефект е "дексаметазон". Другият сериозен продукт е лечението с кръвна плазма - този метод трябва да се прилага правилно. Лечението на Ковид-19 изисква мултидисциплинарен подход. Терапиите трябва много добре да се познават и съчетават, за да се получи добър резултат", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът цитира проучване, от което става ясно, че 80% от болните са лекувани неправилно - с нисък титър на антитела в плазмата и по-късно от необходимото. След това е определен точният титър.

"По отношение на Европа се движим съвсем навреме. Има два центъра, в които се получава плазма. С евросредства ще бъдат оборудвани още два кръвни центъра. Донорите винаги са проблем за България", посочи още д-р Ботев.

По думите му в студиото на "България сутрин", при терапия с плазма се вижда, че пациентите са минали през 7 нива на получаване на кислород. А при механичната вентилация имало много усложнения.

Може ли лечението с кръвна плазма да бъде опасно?

Съществува такава реакция - ако вземете плазма със свръхвисоки антитела, се получава изкривяване, при което с тази плазма може да се ускори вирусното заболяване. При всички наблюдавани пациенти се твърди, че няма такава реакция. Този ефект може да се наблюдава и при ваксините.

Д-р Ботев отбеляза още, че 80% от хората в интензивни отделения в САЩ са с наднормено тегло. Голяма част от пълните хора имат апнея, която е допълнително усложняващо обстоятелство.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Бяхте пуснали статич на един немски вирусолог, който казва, че това лечение е опасно. Сигнализирай за неуместен коментар