България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Главният проблем бил доколко хората ще имат доверие в изборния процес

Според бившия говорител на ЦИК законодателите предпочитат да има хаос в него

30.09.2020 | 09:45 Редактор: Виктория Гетова

Държавният глава Румен Радев наложи вето на част от измененията в Изборния кодекс. Готови ли сме за избори и сигурни ли сме, че вотът ще бъде прозрачен?

"Преодоляването на ветото в сегашната парламентарна ситуация няма да е лесна задача, защото изисква 121 гласа", коментира социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов в студиото на "България сутрин".

Според него би било добре, ако депутатите в българския парламент се замислят какво правят с изборното законодателство и могат ли да използват ветото на президента, за да въведат някои разумни промени.

"Главният проблем ще бъде доколко хората ще имат доверие в изборния процес", заяви още Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Томов обясни, че е нужен изборен регистър, в който хората да бъдат регистрирани по настоящите им адреси.

"Изходът е да се използват оптични скенери при машинното гласуване. С нея се гласува с бюлетина, която избирателят сканира, а машината автоматично преброява гласа му", смята Цветозар Томов.

Той добави, че по този начин навиците на избирателите няма да бъдат променени.

"По отношение на машинното гласуване бихме имали време да подготвим предстоящ вот, ако управляващите проявяват здрав разум и приемат възможността ЦИК да осигури оптични скенери", каза Томов.

Бившият говорител на ЦИК смята, че няма време за въвеждане на машини за гласуване, поради сроковете за доставка, обучение на хората, както и смесването на хартиената и машинната технология за гласуване.

"Това ще доведе до срив в работата на секционните комисии", изтъкна още той.

По думи на Томов законодателите предпочитат да има хаос в изборния процес, пред това да отстранят наличните проблеми.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Никакво доверие от мен Сигнализирай за неуместен коментар