България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Германски депутати подкрепят протестите на българите в Берлин

"Те разглеждат нашите аргументи по същество", заяви Даниел Янев

29.09.2020 | 08:52 Редактор: Ралица Братанова

Българи в чужбина продължават да подкрепят протестите в страната, организирайки такива в Европа. В Берлин за пореден път български граждани ще се съберат в петък, за да изразят недоволството си чрез протест-дискусия, на който ще обсъдят какво предстои за България при смяна на властта.

"Мислим, че всички европейски държави трябва да се занимават с българския проблем. България е държава, която се намира в периферията на ЕС, има индикации да стане част от Шенген, от еврозоната, и нашите европейски партньори трябва да бъдат запознати", категоричен бе организаторът на протестите в Берлин Даниел Янев в "България сутрин".

Той съобщи, че хора от всякакви националности ги заговарят по време на протестите, а нашенците им обясняват на немски, английски или чрез флаери за ситуацията.

"Комуникирахме с политици в онлайн пространството. Дори и представители на управляващата партия казват, че подкрепят нашите протести, разбира се, че с някои резерви. Те са съгласни с нас, че в България има проблеми с върховенството на закона", допълни Янев пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че политиците в Германия са добре информирани за това какво се случва у нас.

"Те разглеждат нашите аргументи по същество, а не се опитват да отклонят темата, както правят нашите управляващи. Социалдемократите, които са коалиционен партньор на християндемократите на Ангела Меркел, написаха прессъобщение, в което официално обявиха подкрепа към българските протести", посочи той.

Според Янев отношението на българските политици към гражданите е популизъм.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Това коетоне се уточнява е че не подкрепят исканията за оставка и предсрочни избори и блокадите. Ако е без това много хора го подкрепят защото в БГ има нуйда от пълна ревизия на консгтитуцията в частта за Съда и Прокуратурата Сигнализирай за неуместен коментар