България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Редица опасни последствия от Ковид-19, заложете на профилактиката

Лекари обясниха какво причинява коронавирусната инфекция

29.09.2020 | 08:03 Редактор: Тодор Петров

България премина психологическата граница от 20 000 заразени с коронавирус. За последното денонощие Ковид-19 е открит при 216 българи, а 11 са починали. В Световния ден на сърцето е важно да се подчертае, че инфекцията оставя след себе си и сърдечни проблеми.

"Навсякъде по света над 50% от пациентите загиват от сърдечно-съдови заболявания. От коронавирус са загинали към 1 млн. души, докато от сърдечно-съдови заболявания ще загинат около 18 млн. души. Основните причини са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт", заяви кардиологът д-р Александър Носиков пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че коронавирусът може да засегне сърцето директно и индиректно. Много често се случва пациентите да изкарват белодробна емболия, която натоварва сърцето. А част от тях получават коронавирусен миокардит и се влошават.

Неврологът д-р Ваня Денева посочи в "България сутрин", че с предпазването на сърдечно-съдовата система гарантираме до голяма степен добрата функция на всички органи, включително и на мозъка. 

"Във Франция имаше по-голям брой заразени в началото. В първия месец имаше спад на инсултите, като впоследствие се оказа, че това беше закъсняла диагноза. Трябва да правим профилактичните си прегледи. Може съвсем банална херпесна инфекция да доведе до същите поражения, каквито наблюдаваме при коронавируса. Трябва да имаме профилактичен подход", коментира тя.

По думите ѝ често повишеното кръвно налягане се оказва недиагностицирано и неправилно лекувано в продължение на години. Лекарите намират и усложнения от това продължително въздействие. А най-честата причина за инсулт е лошият контрол на кръвното налягане.

"Хидроксихлорохинът и азитромицинът имат свойството да удължават един от интервалите на кардиограмата. Само по себе си това може да доведе до опасни аритмии. Тези пациенти трябва да се следят и от кардиолог", подчерта д-р Носиков.

И изтъкна, че при коронавируса млади пациенти правят инсулти, инфаркти и белодробни емболии. Той препоръчва на пациентите си да продължат да излизат, да спортуват, да ходят на профилактични прегледи, но и да спазват дистанция.

"Трябва много скоро да намерим баланса. За всеки това изживяване е индивидуално, но това донесе много стрес и усложнения при пациентите от началото на годината. Има и положителен ефект - започнахме да се грижим малко повече един за друг", каза още д-р Денева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Опасности дебнат отвсякъде Сигнализирай за неуместен коментар