България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дерматолог: Предпазните маски от изкуствени материали причиняват обриви

Според д-р Михайлова кожата трябва да се хидратира и почиства внимателно

24.09.2020 | 09:40 Редактор: Виктория Гетова

Тежки проблеми заради носенето на маска. Дерматолози сигнализират за нов кожен проблем и предупреждават, че немарливото отношение към предпазното средство може да доведе до алергии, обриви и дори акне. След месеците носене на предпазни марки и ползване на дезинфектанти как да избегнем реакции на кожата?

"Откакто започна пандемията всички сме задължени да носим маски на закрити помещения. Все повече пациенти се оплакват от появата на кожни обриви и раздразнения, свързани с носенето на предпазни средства - маски, шлемове, ръкавици и работни облекла", коментира дерматологът д-р Янита Михайлова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че това са средства, които са изработени от изкуствени материи, както и че човешката кожа не е пригодена за толкова дълъг контакт с такъв вид материали.

"Дори при човек без кожни проблеми може да се появи съответната реакция", заяви Михайлова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Дерматологът обобщи, че най-често наблюдаваните реакции, вследствие на носенето на предпазни средства са събореен дерматит в зоната на носа и брадичката, при по-мазна кожа - акнични обриви, и дерматити при хората с по-чувствителна кожа.

"Сериозно зачестиха и проблемите, свързани с дезинфектанти на ръце. Те са на алкохолна основа, а това раздразва кожата и предизвиква алергии", каза още Михайлова.

Според нея от кожни раздразнения най-често страдат хората, които имат суха и чувствителна кожа.

"Еднократните маски е хубаво да се сменят на всеки 2 часа, а многократните трябва да бъдат от естествени материи, да се перат на висока температура, да се гладят и също да се сменят често", обяви д-р Янита Михайлова.

Специалистът напомни, че когато се свали маската, кожата трябва да се измие и почисти внимателно.

"Много е важно да използваме хидратантни кремове за лицето и ръцете. Те правят нежен филм, който предпазва кожата", допълни Михайлова.

С приключването на лятото, дерматологът изтъкна, че излагането на слънце също носи своите негативи върху кожата.

"От слънчевите лъчи кожата става по-лющеща се, дехидратирана, по-раздразнена и чувствителна.  Сега е времето човек да направи профилактика на състоянието на своята кожа след лятото", допълни още Михайлова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Е след 7 месеца направиха велико откритие Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Вземете си поне две маски, за да може да ги перете и дезинфекцирате... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За всичко е рава, ама ако трябва да си сменям еднократната маска на всеки 2 часа, тя може ли да изчисли колко ще ми трябват за маски на месец? Даже само за ден... изобщо не трябва да се носят! Сигнализирай за неуместен коментар