България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Маша Илиева представя книгата си "Исторически танци" в Софийските музикални седмици

Програмата на фестивала ще ни поднесе над 50 събития

23.09.2020 | 09:30 Редактор: Ивет Арабова

Музиката и танцът са част от нашата цивилизация от древността и винаги са били отдушник на потребността ни да бъдем заедно, да споделяме хубави емоции и да се пренесем в свят отвъд бита и грижите. Благодарение на "Софийските музикални седмици" ще имаме възможност да се отдадем на класическо изкуство, но и да научим например как българите са създали първия оркестър в мрачните времена на робство. По време на фестивала Маша Илиева ще представи книгата си "Исторически танци".

"Книгата е плод на моя труд в Академията, започнах най-внезапно. Беше ми предложено да водя исторически танци, това не са тези танци, които са в днешните бални зали. Много са интересни, понякога в школата правя семинар по исторически танци, има голям интерес, каза за "България сутрин" примабалерината Маша Илиева.

Половината от книгата е кратка история на танца, има и красиви илюстрации на костюмите, а втората част е посветена на методиката на обучението.

"Над 50 събития има - концерти, представяне на книги, изложби. Нашият фестивал застъпва всички жанрове - имаме и джаз концерт. Търсим мостове между отделните жанрове", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на фестивала Момчил Георгиев.

"Започваме от А и Б - позиции на ръцете и краката, как трябва да държим тялото. Уличните артисти често са зимували в дворците и са обучавали аристокрацията на танци", разказа Илиева.

Момчил Георгиев добави, че първият оркестър у нас е създаден в деня, в който е роден Иван Вазов.

Представянето на книгата на Маша Илиева ще бъде в четвъртък в 18:00 часа в голямата зала на Консерваторията, а след това студенти на Маша Илиева ще поднесат малък спектакъл. Входът на събитието е свободен.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК