България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хампарцумян: Новото богаство у нас се създава от предприемачите

Банкерът обясни, че наличието на допълнителни пари в хазната, винаги е добра идея

23.09.2020 | 09:05 Редактор: Виктория Гетова

Как правителството смята да използва изтегления нов дълг на стойност 5 млрд. лв. и действително ли имахме от подобен финансов буфер? "В една ситуация на несигурност в целия свят това са ситуации на развитие, които в един момент ще се отразят негативно върху икономиката. Затова да имаш "бели пари за черни дни" не е лоша идея", коментира банкерът Левон Хампарцумян  в студиото на "България сутрин".

По негови думи никой не знае продължителността и дълбочината на постковид кризата и добави, че икономическите измерения още не са съвсем ясни.

"Всичко, което се прави в момента, е да си купим време, за да разберем кога ще има ваксина, колко ще струва дали ще бъде овладяна заразата, как ще се отрази върху веригите за производство и доставка", посочи Хампарцумян в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него, ако една криза би могла да се предскаже в детайли, то тя вече не е криза.

ова са разполагаеми пари, които не са физически налични банкноти и стоят по сметките на правителството в БНБ", обясни банкерът.

Той заяви, че с течение на времето стойността на парите също се променя.

"Правителството няма пари, то събира от нас едни данъци, но взима кредити, които ще се плащат отново от нашите доходи", каза Хампарцумян.

Гостът изтъкна, че е важно тези средства да се използват рационално, така че да се създава ново богатство.

"България няма природен ресурс, където новото богатство не излиза от залежи в земята. У нас то се създава от предприемчиви хора, които рискуват капитала си, времето си, предлагат стоки и услуги, които светът би купил. Само това е начинът да просперираме", изтъкна още Левон Хампарцумян.

Той посочи, че всичко, което е направило правителството, е полезно, но има пропуснати неща от минали години.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да, право е лъжливото арменче. Отвратителна твар. Работниците кучета ги яли, те не създават нищо с труда си, нали така бай хъмпи. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Добре, че е Хапрарцумян да го каже... Сигнализирай за неуместен коментар