България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да различим истинското сирене от имитиращия продукт?

Коментар на Симеон Присадишки и Богомил Николов

23.09.2020 | 08:36 Редактор: Ивет Арабова

Сирене от мляко може и да звучи като досадно повторение на едно и също нещо, но се оказва, че след палмовото масло има нова мода на заместващи субстанции в млечните продукти и това е водата. Името - просто, а цената - нищожна. Как държавата ще бори нелоялните търговски практики и как да отличим истинското сирене от имитиращия продукт? 

"За палмовото масло се вдигна голям шум, правят се сериозни проверки. Търси се нов начин за постигане на по-ниска производствена цена, за сметка на качеството", каза за "България сутрин" зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадишки.

Той добави, че когато продуктът е с по-голямо съдържание на вода - микробиологичният процес в зреенето му е по-различен. Според него по този начин трайността му се намалява, но се влошават и неговите микробиологични качества.

"Последното проучване беше насочено към продукти с цена под 9 лева, над половината бяха с изключително съдържание на вода - около 1/3 над стандартното. Тази вода не може да се задържи сама, трябва да има помощни вещества, тоест говорим за умишлена практика", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на "Активни потребители” Богомил Николов.

От "Активни потребители" са предложили да се добави нов показател в наредбата за имитиращи продукти, който да ограничава количеството вода, което е и предвидено в проекта за наредбата.

"Ако едно нещо струва 10 лева, а друг продукт - 8 лв., но с 20% повече вода - и в двата случая ще получите еднакво количество хранително вещество, но във втория ще получите измама и скъпа вода. Всяко едно необявено вещество в дадена храна може да бъде опасно", подчерта Николов.

"В България има в момента 20-30 бранда, които спазват нормите за традиционно производство на българско саламурено сирене. Проблемът не е човек, ако се излъже веднъж. Проблемът е, че това става практика на купуване", допълни Присадишки.

Богомил Николов бе категоричен, че при БДС контролът е доста строг. "В България има големи бели петна, в които лабораторен контрол няма. Има множество храни, които остават извън обхвата на акредитацията", обясни изпълнителният директор на "Активни потребители".

Присадишки посочи, че в България спрямо предходните години тенденцията за работене с вносно мляко намалява. "На този етап няма в животновъдството кой знае какви субсидии. Тази година ще има с 20% по-малко консумация на млечни продукти на база туризма", смята той.

До 60% е предвидено да бъде допустимото количество вода в сиренето. "До края на октомври-ноември предполагам, че наредбата ще бъде в сила", каза Николов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Стана ясно, че няма как да се различават Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Не сте написали как да различим сиренето от имитацията. Само цената от над 9 лв. ли е критерий според вас? Сигнализирай за неуместен коментар