България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Магнитните бури - какво трябва да знаем за тях?

Пикът се очаква да бъде на 27 септември

23.09.2020 | 08:10 Редактор: Георги Камарашев

До дни ни връхлита най-мощната магнитна буря за тази година. Пикът се очаква да бъде на 27 септември. Много хора, предимно възрастни, които се влияят от времето, изпитват неразположение в този период. Очакваме ли слънчево изригване, по-мощно от известното ни до сега - отговорите на тези въпроси потърсиха доц. Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия към БАН и психиатърът д-р Веселин Герев.

"Има различни типове хора. Някои от нас са постоянно тревожни. Когато се обяви, че има земетресение, по-тревожните хора винаги заявяват, че краката им се клати под земята една седмица по-късно. Това се отнася до дълбокия им страх. Що се отнася до магнитните бури - това са реални усещания, които касаят най-вече хората с хронични заболявания. Ние живеем в свят, в който лесно усещаме колебанията на магнитното поле. Малко пребиваваме навън и психиката ни свиква да работи на по-ниски нива на магнитното поле", заяви д-р Герев в ефира на "България сутрин".

Доц. Петя Трифонова от своя страна обясни, че Слънцето ежедневно излъчва частици в пространството. 

"В него има петна, които са много мощни. Когато е активно, то излъчва големи количества плазма - поток от заредени частици - протони и електронни, които се излъчват в междупланетното пространство. Ако Слънцето бъде насочено по такъв начин, че частиците бъдат ориентирани към земята, това ще предизвика магнитни бури. Обикновено това отнема до 2-3 дни. Земята има магнитосфера, която ни пази от магнитните частици. Магнитосферата обаче може да бъде деформирана", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ ние се намираме на средни географски ширини и от тази гледна точка сме по-защитени, отколкото полярните области и тези, около Екватора. 

Д-р Герев на свой ред изтъкна, че променливото магнитно поле може да генерира промени в работата на психиката и тялото ни. 

"Магнитното поле до голяма степен влияе на почти всички системи на психиката и на тялото. Здрави хора по време на силни магнитни бури могат да усетят главоболие, раздразненост, проблеми в съня. Трудни заспивания, често събуждане - това са чести явления при магнитните бури. Променливото магнитно поле влияе върху разширяването и свиването на кръвоносните съдове", каза той.

Специалистът подчерта, че що се отнася до психиката, имаме едни разширения в областта на мозъка, които водят до разцентроване на хормоналния баланс и най-вече на мозъчния кръвоток. При такива дни, хората, които страдат от мигренозно главоболие, усещат облекчение, защото се подобрява мозъчният кръвоток.

Доц. Трифонова увери, че следващите 1-2 години ще бъдат спокойни. Очаква се най-силната активност на Слънцето да бъде 2024 - 2025 г.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Аз не познавам човек, който да се влияе от тези бури. Сигнализирай за неуместен коментар