България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ще се включи в честванията Националният военен университет?

Във Велико Търново ще има церемония по водосвет на знамената и издигане на националния флаг

22.09.2020 | 09:35 Редактор: Виктория Гетова

Как ще се включи в честванията за Независимостта на България Националният военен университет "Васил Левски" във Велико Търново?

"Националният военен университет ще вземе изцяло участие в честванията на Националния празник на Независимостта на България. Ще има церемония по водосвет на националните знамена, както и издигане на националния флаг на върха Царевец", коментира началникът на Националния военен университет "Васил Левски" полк. Иван Маламов за "България сутрин".

По негови думи българите трябва да бъдат независими във възможността да взимат решения и да отстояват своите позиции.

"Последните години Министерството на отбраната и ръководството на българската армия положиха много усилия за това военната професия да бъде обяснена и показана на обществото", посочи още полк. Маламов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че интересът към военна служба се е засилил и сред младото поколение.

"Националния военен университет стартира инициатива, с която целяхме да покажем на учениците от средните училища какво представлява ежедневието на нашите курсанти", обясни още полк. Маламов.

Началникът на Военния университет разказа, че в рамките на пет дни учениците са били на пълен военен режим - с физзарядка, учебни часове, строева подотовка, стрелба и оцеляване в гората.

"Хората смятат, че възстановяването на военната служба под някаква форма ще бъде върнато със старите порядки, което не е така. Армията е много променена като усещане и начин на мислене", каза още полк. Иван Маламов.

Той смята, че трябва да има военна подготовка, която да даде основни знания и умения на младите хора.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК