България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БЛС: Работата ни не е само да лекуваме Ковид-19, има и много хронични заболявания

"До момента системата работи добре", каза д-р Николай Брънзалов

21.09.2020 | 08:46 Редактор: Искра Ангелова

През изминалото денонощие в страната са регистрирани 44 нови случая на коронавирусна инфекция - направени са 1 249 теста. Но грип или Ковид-19, как да разпознаем симптомите? 

"Не е сезон на алергиите и настинки, все още няма такъв бум, но с влошаване на метеорологичните условия ще има. Немалка част от нашите пациенти посещават кабинетите ни. Обикновено симптомите не са толкова силно изразени, изчакваме няколко дни, оставяме ги в домашни условия, лекуват се чисто симптоматично и ако има влошаване на състоянието - търсим вариант, при който те да бъдат диагностицирани и предвижени по-натам по веригата", каза зам.-председателят на Български лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "България сутрин".

Той коментира, че до този момент системата работи добре, По-голямата част от хората не са паникьосани. 

"На сайта на общопрактикуващите лекари отдавна са сложени нашите предложения за поведението общопрактикуващия лекар в условията на пандемия. Ние спазваме инструкциите, но те не са перфектни и много трудно ще бъдат. Ние имаме проблем, този вирус е в обществото. Колкото по-рано го диагностицираме даден пациент, толкова по-лесно ще бъде овладяна инфекцията", допълни Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Когато даден пациент има симптомите, те търсят контакт с РЗИ.

"В нашите предложения ние настояваме и да има пункт за набиране на проби, извън лечебните заведения. Когато пациентите попаднат в болница с усложнения, са минали поне през двама, трима лекари, рядко са пациентите, които се самонасочват, за да бъдат хоспитализирани", каза още специалистът.

Брънзалов подчерта, че тяхната работа не е да лекуват само Ковид-19. Има и много хронични заболявания, които трябва да се открият в ранен етап и да бъдат наблюдавани. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Не им е лено на лекарите Сигнализирай за неуместен коментар