България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смъртоносен циклон удари Гърция: Ще стигне ли и до България?

Очаква ни топла и суха есен, заяви Георги Рачев

21.09.2020 | 08:28 Редактор: Юлия Христова

Трета жертва на бурята "Янос" в Гърция. А властите издирват още поне двама души. Стихията нанесе множество щети - улици и къщи са под вода. На места все още е прекъснато електричеството. Премиерът увери, че всички засегнати райони ще получат необходимата помощ.

Няма опасност за България от средиземноморските циклони. В момента, ако се погледне Атлантическия океан - водата с над 26 градуса създава тази енергия. Но това влияе само на Гърция. Това каза за "България сутрин" климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му "Янос" и другите подобни явления влияят най-вече на Южна Гърция. По-миналата година в Каламата заради подобни явления са загинали 4 човека.

"Такъв им е климатът, няма как", допълни Рачев за Bulgaria ON AIR.

"Южна Гърция е на границата, където се приплъзва Африканската по Европейската плоча и са нормални земетресенията, но е по-добре да ги има и да са малки, а не да се натрупва енергията и да стане едно голямо в крайна сметка", обясни събеседникът. 

Според него сушата е засегнала част от страната ни, където не е валяло съществено от 15 юли. 

"До следващия понеделник продължаваме с лятото, макар да има чувство за есен сутрин, защото Слънцето изгрява по-късно и залязва по рано. Но утре ще е със сила като на 23 август. От 1 септември насам си е топло, градусите са си над нормата. Това са дните, които са прекрасни за море - между 11 и 15 ч. На морето е по-топло и октомври, отколкото във вътрешността на страната. Ние сме тих оазис, спохождат ни разни неща, но в лека форма", допълни той.

Хубава златна есен е прогнозата на синоптиците - топла и суха.

"Никакви основания на "Топлофикация" да пусне парното до края на октомври", заяви още Рачев.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Дано няма повече жертви Сигнализирай за неуместен коментар