България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Търси се екшън план за справяне с кризата в туристическия сектор

Държавата трябва да влезе в ролята на инвеститор, смята Поли Карастоянова

18.09.2020 | 09:20 Редактор: Виктория Гетова

Загуби от близо трилион долара в световен мащаб от отменени полети и резервации, сериозен спад в пътуванията за първи път от кризата през 2009 г. Как реагира България, успя ли да омекоти удара по летния туризъм и има ли спасителен вариант за зимния сезон?

"Консултативният съвет към вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова е орган на високо ниво, който се свиква за пръв път. В него са представени както организации от сферата на туризма, така и академични среди и работодателски организации", коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова в студиото на "България сутрин".

Тя обяви, че това е формат, в който ще се търси консенсус за рестарт на туристическия сектор.

"Позицията на туристическия сектор адресира възможностите за активиране на финансов ресурс в подкрепа на туризма", обяви Карастоянова.

И посочи, че държавата трябва да влезе в ролята на инвеститор в развитието на туристическата индустрия.

"Туризмът като ключов сектор за националната икономика, който генерира 12% от БВП на страната, трябва да разчита на държавата", добави още Карастоянова.

По нейни думи българите са направили личен избор да подкрепят българския бизнес и туризъм.

"Думи на благодарност ще звучат от Националния борд по туризъм не само сега, но постоянно, тъй като всеки направен избор в ползва на българския туризъм, трябва да бъде уважен", смята Поли Карастоянова.

Според нея една от големите задачи на Консултативният съвет ще бъде изработването на екшън план за справяне с кризата.

"България е сигурна дестинация, успяхме да преминем през ковид кризата по един изключително убедителен начин", категорична бе Карастоянова.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм допълни, че кризата е създала една нова среда на конкуренция и динамика на ниво дипломация.

"Икономическите интереси между определени страни в Европа предпоставиха коя държава ще бъде облагодетелствана от определени решения и коя - не", заяви още Карастоянова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
панчо
преди 3 години
свалиха ддс ставката и какво поевтеня ??сядат 4 човека на вечеря и 100лв..си отиват скромно скромно.има ли салата и ястие под 10 лв вече... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Аз толкова хора по Черноморието не съм виждала никога. Какво се оплакват? Сигнализирай за неуместен коментар