България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП години наред предлагали модернизация на студентските общежития

"Протестиращите ще се успокоят, ако Борисов подаде оставка", каза Ирена Атанастасова

13.08.2020 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова

Парламентът няма да заседава поради липса на кворум. Но в дневния ред бяха включени две точки: актуализация на бюджета и изслушване на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Христо Терзийски за сблъсъците по време на Националната конференция на ГЕРБ.

"Очакваме оставка. Борисов би трябвало да се появи в Народното събрание. ГЕРБ са изключително загрижени за съдбата на парламента и трябва така да бъде. Би трябвало премиерът по-често да се появява в НС. На пръсти се броят участията му в заседанията на НС. Раздават се едни пари наляво и надясно. Те са с обяснения, че се подпомагат социално слаби групи и сектори, които са пострадали от коронакризата. Парите на държавата, за да могат да бъдат раздавани, трябва бюджетът да бъде обсъден и приет в Народното събрание", каза депутатът от БСП Ирена Атанастасова за "България сутрин".

По думите ѝ точно заради това първата точка от дневния ред е именно актуализация на бюджета.

"Вчера на заседание на Министерския съвет беше приет отчет за 6-месечно изпълнение на бюджета. Борисов в негов стил - изключително обидно обясни как ще дадат 16 млн. на 160 училища в България. Тези средства не се дават сега. За тях по тази програма училищата са кандидатствали  има одобрени проекти. Другото - 100 млн. за общежития, защо ги давате сега? Три поредни години нашата парламентарна група предлага в бюджета целеви средства за реконструкция и модернизация на студентските общежития", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

Атанастасова коментира и конференцията на ГЕРБ, където беше упражнено насилие върху граждани и журналисти.

"Такива действия са недопустими. На твърде много такива случаи се нагледахме. Хората не могат да бъдат заблудени, че охраната на "Тех Парк" е виновна, тъй като те били сключили договор с тях. Винаги организаторите носят отговорност. На кадрите достатъчно ясно се видя, че хората, които агресивно се отнасят към журналистите, са твърде близки с хора от ГЕРБ", категорична е тя.

Според нея ако не се събере кворум - причината ще е, ако депутатите от ГЕРБ не се появят.

"Протестиращите ще се успокоят, ако Борисов подаде оставка", добави Ирена Атанастасова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК