България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Загубите за туризма - огромни, вътрешните пътувания се развиват добре

Според Константин Занков част от зимния сезон може да бъде спасен

12.08.2020 | 08:32 Редактор: Ивет Арабова

Загуби на традиционни пазари и държави, късен старт на чартърните програми с руски туристи и хотели, които спират работа насред лятото. Така изглежда в средата на август българският летен сезон. Можем ли да разчитаме, че вътрешният туризъм и уикенд пътуванията ще спасят под някаква форма сектора? 

"Имаме месеци с над 85% спад на туристите от чужбина, вътрешният туризъм се развива добре. Сега имаме шанс да си върнем българския турист. Загубите са огромни - руският и немският пазар са основни за нас. Ако се вземат мерки сега, може да спасим част от зимния сезон", каза за "България експертът в Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.

По думите му другите държави комуникират правилно - правят реклами, пишат статии, а при нас няма информация дори на английски език за ситуацията с туризма, за това има ли карантинни хотели.

"От бранша искаме карантинни хотели, в момента няма съществуващи. Ако не направим такива до зимния сезон, ще виждаме това, което и сега - през лятото", обясни Занков.

Той коментира и темата за затваряне на хотели по Черноморието в разгара на летния сезон.

"Много хотели затварят не само в България, но и в чужбина. Това е стратегическо решение за сезона. Не мисля, че намаляването на цените ще стимулира повече търсене. Най-важното нещо е повишаването на качеството на услугата", отбеляза експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Занков подчерта, че има населени места, в които туризмът върви добре на фона на пандемията, сред които е например Родопите, тъй като хората са ориентирани към по-забравени места и природата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Няма как да се мине без затворени хотели Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Тази година загуби, но досега бяха добре. Сигнализирай за неуместен коментар