България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Блокади и рокади: Ще се стигне ли до предсрочни избори? 

За част от българите доверието в това правителство е изчерпано, заяви Петър Чолаков

11.08.2020 | 08:31 Редактор: Юлия Христова

Антиправителствените протести продължават повече от месец, търсейки нови форми и възможности за постигане на желаните цели. Властта пък използва всяка възможност да разобличи съмнителни действия или личности, забелязани по улици и площади. И, да, Бойко Борисов заговори вчера за оставка, но не за тази на кабинета или неговата, а поиска оставката на държавния глава. Кой ще издържи играта на нерви и за кого работи напредващото време?

Назряло е очакването за оставка и предсрочни парламентарни избори. Цялата европейска преса говори за скандалите и корупцията  нас, нормално е да има такива искания и да доведат до кардинална промяна. Това каза за "България сутрин" политологът Петър Чолаков.

"За част от българските граждани доверието в това правителство е изчерпано, върви се към сценарий за предсрочни избори", коментира той и  допълни: "Във водещи европейски издания Ангела Меркел беше прозвана да оттегли подкрепата си за Бойко Борисов".

За Bulgaria ON AIR социологът Юлий Павлов заяви, че основната част от хората са си по домовете, малка част от тях са по улиците. 

"Няма срив в електоралните нагласи, има лек спад. Малко над една трета от хората искат предсрочни избори". 

По думите му вариантът с оставката на правителството би бил опасен прецедент и правителството ще изкара мандата си.

"Няма политическа криза, както твърди и Иван Костов, правителството си има стабилна подкрепа. Като се добавят неофициалните партньори - подкрепата за правителството си личи в ключовите гласувания", подчерта социологът. 

Според него доверието на европейските партньори на България било очевидно. 

"Няма нито политическа, нито икономическа криза, които да станат причина за предсрочен вот, важен е конституционният ред", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И да има предсрочни избори- интересно кой пак ще бъде избран Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години